Připravme se na přijetí eura, vyzývá SP ČR

Čtyři pětiny tuzemských zaměstnavatelů v průmyslu a dopravě podporují vstup České republiky do eurozóny, vyplývá z šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). „Většina naší členské základny se vyslovila pro přijetí eura,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Politická reprezentace by podle SP ČR měla jednoznačně deklarovat svůj zájem na vytvoření podmínek pro přijetí společné měny. „Přivítali jsme diskusi, která proběhla na nejvyšší úrovni u prezidenta republiky tuto neděli v Lánech. Jsme přesvědčeni o tom, že debata by měla být vedena věcně a na odborné úrovni včetně vysvětlování přínosů a nákladů široké veřejnosti s cílem získat její co největší podporu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

SP ČR je připraven účastnit se takové debaty a předložit své argumenty ve prospěch přijetí společné měny. Je velmi pravděpodobné, že jedním z ústředních témat takové debaty bude konverzní kurz směny české koruny za euro. SP ČR ovšem není přesvědčen, že by k tomuto tématu bylo nutné uspořádat referendum.

Vláda by měla výrazně pokročit v zajištění podmínek pro přijetí eura a připravit harmonogram dalších kroků, které bude kvůli přijetí eura nezbytné provést. „Nepovažujeme za přípustné, aby takové kroky byly odkládány,“ míní Jaroslav Hanák, který na nedělním jednání u prezidenta republiky tlumočil stanovisko vyjadřující požadavek SP ČR, aby vláda ve věci přijetí eura výrazně pokročila. SP ČR považuje setkání v Lánech za počátek diskuse a vyzývá všechny důležité instituce, aby v ní pokračovaly a uplatnily své věcné odborné argumenty.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět