SP ČR požaduje od vlády urychlení prací na povolovacím řízení

Jednání Tripartity 22. června 2015


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) bude na pondělní Plenární schůzi Rady hospodářské a sociální dohody (tripartitě) požadovat, aby se vláda jasně vyjádřila k postupu příprav tzv. povolovacího řízení. Podle mezinárodního srovnání, co se týká lhůty vyřízení žádosti o stavební povolení, je totiž Česká republika na 139. místě mezi 180 zeměmi. Proto zaměstnavatelé usilují o to, aby vláda vedle zákona o veřejných zakázkách připravila také legislativu, která upravuje délku a náročnost povolovacího řízení.

Dosud vládou předložená zpráva pro jednání není podle SP ČR dostatečně věcná, neukazuje, jaké jsou problémy a rizika a jakou variantu jejich řešení vláda navrhuje. Proto SP ČR jde na jednání tripartity s požadavkem, aby vláda uvedla, jak se zrychlí povolovací proces podle připravené legislativy oproti legislativě platné do konce loňského roku.

SP ČR požaduje sdělení o tom, které investice podle chystané legislativy budou podléhat procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA).

SP ČR požaduje také zdůvodnění, proč se připravovaná změna odklonila od tzv. integrovaného povolovacího řízení, které úspěšně funguje v Německu a Rakousku.

Vláda veřejně deklarovala, že její politika bude proinvestiční. K tomu, aby se záměr naplnil, je potřeba zásadním způsobem změnit legislativu, která upravuje délku a náročnost tzv. povolovacího řízení. Klasickým příkladem jsou dopravní stavby, kde není limitem dostatek finančních prostředků, nýbrž připravenost staveb. Proto mezi požadavky zaměstnavatelů patří zjednodušení a zkrácení lhůt povolovacího řízení či vymezení účasti dotčené veřejnosti. 

Tisková zpráva ZDE 

 

 

kategorie Tiskové zprávy
zpět