Zvýšení minimální mzdy o 700 korun SP ČR nepodporuje

Zaměstnavatelé požadují, aby minimální mzda rostla dle určeného koeficientu a firmy tak mohly změny  předvídat.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) nepovažuje zvýšení minimální mzdy o 700 korun za optimální krok. Při tripartitním jednání navrhoval stejně jako i další zaměstnanecké svazy a asociace navýšení minimální mzdy nejvýše o 500 korun. Nepříznivě pocítí rozhodnutí některá odvětví, například kožedělný či textilní průmysl či podnikání v bezpečnostních službách. Zvýšení minimální mzdy se projeví v tlaku na zvyšování mezd ve vyšších tarifních třídách v době, kdy ještě ne všechny firmy jsou v dobré kondici. Nehledě na celkově zlepšující se stav průmyslu podle nejnovějšího srpnového zjištění SP ČR zhruba čtvrtina firem je v horší kondici, než tomu bylo v loňském roce.

SP ČR nezpochybňuje postavení minimální mzdy a její přínos pro hospodářský růst. Zároveň by zvyšování nemělo ohrozit zaměstnanost a existenci a konkurenceschopnost zejména malých a středních firem.

„Jsme připraveni diskutovat o výši minimální mzdy. Co však zdůrazňujeme je to, aby byl nastaven koeficient, který jednou provždy vyloučí, že minimální mzda bude tématem na předvolebních billboardech. Požadujeme, aby zvyšování minimální mzdy bylo něco automatického v návaznosti na kondici průmyslu, aby bylo pro firmy předvídatelné, jednoznačné a budou se umět na změnu připravit,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident SP ČR.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět