Nezaměstnanost klesá, průmyslu chybí pracovníci

Počet lidí bez práce je nejnižší od roku 2008, přibývá i počet volných míst.



Pokles srpnové nezaměstnanosti v České republice na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci potvrzuje schopnost průmyslu a celé ekonomiky vytvářet pracovní místa. Bez práce je evidováno necelých 451 tisíc lidí, což je nejnižší počet lidí bez práce od roku 2008. Přibývá i volných pracovních míst, jichž je téměř 104 tisíc. Je to zhruba o 49 tisíc míst víc než před rokem, proti červenci se počet volných míst zvýšil o 5713.

„Pokles nezaměstnanosti je zprávou o tom, že průmysl se svým sedmiprocentním růstem je schopen dynamicky vytvářet pracovní místa. Je ale také zprávou o opět se prohlubující disproporci mezi poptávkou po technických a dalších nedostatkových profesích a o nabídce trhu práce. Tato disproporce se v příštím období ještě prohloubí a průmyslové podniky budou muset těžce hledat pracovní sílu,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Již nyní se Svaz průmyslu a dopravy ČR angažuje v aktivitě MPSV na získání pracovníků z Ukrajiny. Podle jeho zjištění, několik desítek oslovených velkých členských firem by nabídlo práci pro téměř tisíc Ukrajinců.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět