Sněm SP ČR přivítá prezidenta republiky a polovinu vlády

Jednat se bude o aktuálních otázkách - technickém vzdělávání a digitální ekonomice.

DSC 00241

Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) v pondělí 14. září v Brně jako tradičně v úvodní den Mezinárodního strojírenského veletrhu uspořádá svůj Sněm. Před čtyřmi stovkami předních podnikatelů a zástupci firem na něm budou představitelé největšího zaměstnavatelského svazu v ČR debatovat o aktuálních tématech české ekonomiky s ministry.

Premiéra Bohuslava Sobotku na Sněm doprovodí polovina členů jeho kabinetu. Výjimečnost letošního Sněmu podtrhne skutečnost, že poprvé v historii na něm vystoupí i prezident republiky. Miloš Zeman přijede SP ČR podpořit právě v roce, kdy tato respektovaná organizace zaměstnavatelů a podnikatelů slaví čtvrtstoletí od svého obnovení. Chybět nebude ani zástupce třetí strany tripartity – poprvé se Sněmu SP ČR zúčastní také šéf největší odborové centrály, Josef Středula z ČMKOS.

Debatovat se bude zejména o otázkách technického vzdělávání a potřebě zabezpečit pro český průmysl dostatek kvalifikovaných odborníků. „Jsme rádi, že se vláda přihlásila k účasti na akcích Roku průmyslu a technického vzdělávání, který jsme vyhlásili při příležitosti konání našeho Sněmu v loňském roce,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Dalším hlavním tématem debat bude digitální ekonomika a Průmysl 4.0. „Nejsme spokojeni, jakým způsobem přistupuje k tak významné koncepční záležitosti, jakou je vytvoření podmínek pro rozvoj digitální ekonomiky. Nejsme plně spokojeni ani s průběhem změn v oblasti podpory výzkumu, vývoje a inovací, kdy státní podpory musí být důraznější ve směru návaznosti výzkumu na zvyšování konkurenceschopnosti,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Na Sněmu SP ČR se dále bude jednat o energetice, investičním prostředí, vědě, výzkumu a inovacích, podpoře exportu, digitální ekonomice i o dalších oblastech ovlivňujících podnikatelské prostředí v naší zemi. Součástí programu bude i předání výročních ocenění SP ČR – Galerie osobností průmyslu a Ocenění za přínos pro rozvoj průmyslu a regionů.

Šéf SP ČR věří, že připomínky z debaty padnou na úrodnou půdu a že díky spolupráci sociálních partnerů budou problémy vyřešeny. „V roce 1997 Svaz průmyslu a dopravy ČR zveřejnil svůj dokument ‚Náměty pro zvýšení konkurenceschopnosti českého průmyslu‘. Za tak dlouhé období jsme se však v řešení mnohých základních koncepčních problémů příliš neposunuli,“ dodal Jaroslav Hanák.









Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět