Tripartita bude řešit rozpočet, SP ČR tlačí na úspory státu

Zaměstnavatelé vidí větší prostor pro snížení deficitu, než vláda navrhuje.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) bude na dnešním jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) zaměřeném na návrh státního rozpočtu pro rok 2016 požadovat vysvětlení, proč stát nedostatečně uplatňuje úsporná opatření. S tímto postojem dnes na jednání tripartity přišli zástupci zaměstnavatelů vedení viceprezidentem SP ČR Janem Rafajem.

Svaz průmyslu a dopravy ČR při pohledu na současný ekonomický vývoj vidí větší prostor pro snížení deficitu. Podle něho i přes snahy některých ministerstev uspořit v řádech milionů, celkově státní rozpočet opět navyšuje výdaje například na nákup služeb.

Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na to, že navýšení plánovaných výdajů na nákup služeb je ve skutečnosti větší než hodnota 4,6 % uváděná jako meziroční nárůst výdajů na služby (návrh rozpočtu 2016 vs. návrh rozpočtu 2015). Vláda si pravděpodobně nechává prostor v rozpočtu, který by bylo možné využít přímo na snížení deficitu či na jiné prioritní výdaje.

Svaz průmyslu a dopravy ČR sice kladně hodnotí, že vláda se snaží o některá dílčí opatření, jako je například boj proti daňovým únikům. Nevidí ale systémové změny u klíčových položek. Podle Svazu vláda dosud nepředložila konkrétní plán opatření a jejich vyčíslení přispívající k dlouhodobé stabilizaci veřejných financí.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět