Tripartita: Vývoj aplikovaného výzkumu v ČR je v ohrožení


Více než tři hodiny včera ve večerních hodinách probíhala na jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) bouřlivá debata o návrhu státního rozpočtu pro rok 2016. Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR při ní sice ocenili snahu vlády o úsporná opatření, současně ale upozornili na dramatickou situaci v oblasti podpory aplikovaného výzkumu.

Podle Svazu předložený návrh státního rozpočtu potvrzuje sestupný vývoj podpory aplikovaného výzkumu v České republice. „Žádáme vládu, aby zastavila propad financování aplikovaného výzkumu. Pokud se nic neudělá, budeme v roce 2018 na třetině výdajů v roce 2013. Přitom právě aplikovaný výzkum roztáčí naši ekonomiku,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Připomenul současně, že tato otázka byla vznesena na Sněmu SP ČR při zahájení letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, ale odpověď za oblast vědy a výzkumu zodpovědného vicepremiéra Pavla Bělobrádka nebyla podle účastníků Sněmu dostačující. „Vystoupení bylo zklamáním,“ uvedl Jan Rafaj.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět