Ne státnímu podniku pro vysokorychlostně připojené sítě

Národní plán rozvoje sítí nové generace podle SP ČR trpí nedostatky.


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) se společně s oborovými asociacemi působícími v sektoru informačních a komunikačních technologií dnes obrátil na českou vládu otevřeným prohlášením, v němž vyjadřuje obavy, že Česká republika přijde o dotace na vysokorychlostní internet.

Signatáři „Společného prohlášení představitelů průmyslu k problematice rozvoje internetových sítí v ČR“ upozorňují na to, že České republice vážně hrozí, že přijde o evropské dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu z evropského fondu OP PIK. Jednou z příčin obav jsou nedostatky, kterými trpí Národní plán rozvoje sítí nové generace.

V posledním období vrcholí dlouhodobé kompetenční spory mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem vnitra v oblasti výstavby, správy, provozu a financování vysokorychlostních internetových sítí. To způsobuje významné zpoždění v čerpání prostředků z OP PIK na výstavbu internetových sítí a současně i v implementaci evropských předpisů do českého právního řádu. SP ČR se proto rozhodl podpořit reprezentativní skupinu subjektů, které odmítají této „tragédii internetových sítí“ nadále již jen přihlížet a chtějí aktivně přispět k jejímu úspěšnému vyřešení. Stanovisko SP ČR dnes odsouhlasilo jeho představenstvo.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě a v prohlášení v plném znění.

 

Související odkazy:

 

Start Průmyslu 4.0 v ČR za aktivní účasti SP ČR

Stanovisko k návrhu na zřízení státního podniku

SP ČR vítá vládní Akční plán pro rozvoj digitálního trhu

 

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět