Ministryně zváží, jak napojit technická centra na výuku

Podpora technického vzdělávání bude jedním z klíčových témat říjnové tripartity.

DSC 02841

Stovka zástupců firem, škol a mimoškolních vzdělávacích zařízení slyšela 29. září od ministryně školství Kateřiny Valachové několik slibů na podporu technického vzdělávání. Uvedla je při panelové diskusi, kterou v prostorách Techmania Science Center PLZEŇ uspřádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) na téma Motivace ve vzdělávání – Technické školství je „in a cool“. SP ČR na diskusi zastupoval jeho viceprezident Radek Špicar.

Akce se odehrála v rámci Svazem vyhlášeného Roku průmyslu a technického vzdělávání. Podle ministryně Valachové zbývají už jen zhruba dva týdny do chvíle, kdy bude zveřejněna od začátku roku očekávaná vzorová smlouva mezi firmou a žákem. Mnohé společnosti mají sice vlastní smlouvy s žáky a studenty, jednotný vzor zastřešený státem dosud chyběl. Řešení tohoto problém již delší dobu požaduje SP ČR a jeho členové.

Další podstatné prohlášení ministryně učinila ve vztahu k pedagogickým fakultám. Diskutující se totiž shodli v tom, že školy by měly učit tak, aby vědomosti mohli žáci a studenti daleko více využít pro potřeby pracovního trhu a ve formě odpovídající 21. století. „Jednala jsem s děkany pedagogických fakult o potřebě změny. Cítím podporu revize na pedagogických fakultách,“ uvedla ministryně Valachová v reakci na diskusi o nezbytnosti úprav působení pedagogických fakult z hlediska jejich zaměření na polytechnické obory a na podobu výuky. Ministryně v této souvislosti uvedla, že podpora technického vzdělávání bude jedním z klíčových témat říjnového plenárního jednání tripartity.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě. Vlastní článek o akci vydala i společnost Economia, která se na jejím uspořádání rovněž podílela a k debatě publikovala i speciální přílohu.

 

Související odkazy:

 Premiér a ministryně jednali se SP ČR o technickém školství

SP ČR chce řešit s ministryní podporu technického vzdělávání

Kvalita vzdělávání neodpovídá požadavkům firem

 

Debata "Technické školství je cool a in"

10 fotografií Vstupte
Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět