Jednání firem na ČNB a obavy z exitu

IMG 3996


Obavy z toho, jak bude vypadat česká koruna ve druhé polovině příštího roku po ukončení devizových intervencí České národní banky, mzdy a očekávání jejich růstu v příštím roce a nedostatek technicky vzdělaných pracovníků byla témata, o nichž jednalo 6. října vedení centrální banky v čele s guvernérem Miroslavem Singerem s respondenty statistického šetření, které s ČNB pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Setkání se zúčastnila téměř stovka majitelů a ředitelů firem – respondentů kvartálního šetření.


Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák při setkání poukázal na význam dat z šetření pro vyjednávání s vládou a odbory. „Oceňuji spolupráci s ČNB, hodnotím ji velmi pozitivně. Závěry, které nám šetření nabízí, je pro nás informační oporou pro vyjednávání,“ uvedl Jaroslav Hanák.


Také Miroslav Singer ocenil organizování společného šetření, které probíhá již téměř pět let. „V evropském i celosvětovém měřítku je to unikátní formát. Poskytuje nám solidní obrázek o vývoji ekonomiky, cen, inflace, mezd, zaměstnanosti, investic. Napomáhá nám to při rozhodování o měnové politice,“ konstatoval.

Bližší podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Související odkazy:

 

Výsledky šetření SP ČR a ČNB

Závazek ČNB intervenovat v případě potřeby trvá

Používání nástroje měnového kurzu ČNB – „rok poté“
Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět