Technické vzdělávání mládeže - nový trend našeho školství?

rafajjjjjjjj

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jan Rafaj se 2. listopadu zúčastnil Žofínského fóra nazvaného Technické vzdělávání mládeže - nový trend našeho školství? Fórum uspořádané v pražském paláci Žofín bylo příspěvkem organizátorů této série diskusních fór do celoroční kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání, kterou SP ČR vyhlásil na letošní rok.

Zúčastnění odborníci debatovali o aktuálních otázkách současného technického školství – jeho financování, problému nedostatku technických a řemeslnických profesí v praxi. Vyjádřili shodu na potřebě změnit negativní vnímání technického školství u široké veřejnosti a nutnosti vzbudit zájem o technické obory u dětí i jejich rodičů.

„Naším cílem je přispět k odstranění nedostatku kvalifikovaných pracovníků v technických oborech,“ řekl viceprezident SP ČR Jan Rafaj. SP ČR se proto dlouhodobě snaží prosadit potřebné změny, aby se tento cíl podařilo naplnit. „Snažíme se o podporu polytechnické výuky již od mateřských škol, podporujeme bližší spolupráci firem a škol a snažíme se otevřít vysoké školy odborníkům – manažerům z firem,“ konstatoval Jan Rafaj.

Dalšími diskutujícími byli například náměstek ministryně školství pro řízení sekce vzdělávání Jaroslav Fidrmuc, rektor ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. Pavel Mertlík či Václav Kubata, ředitel Nadace Depositum Bonum, která se SP ČR na kampani Rok průmyslu a technického vzdělávání úzce spolupracuje.

Bližší informace najdete v prezentaci Jana Rafaje a v tiskové zprávě organizátorů Žofínského fóra.

 

Související články:

 

Změnu školského zákona SP ČR podporuje

Studenti si z BUSINESS školy SP ČR odvezli cenné zkušenosti i kontakty

Účastníci BUSINESS školy SP ČR debatovali s členy vlády

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět