Firmy očekávají, že koruna koncem příštího roku posílí

cnbb

Tři čtvrtiny českých firem očekávají, že za rok kurz koruny k euru posílí na 26 korun za euro nebo i k silnějším hodnotám, pokud Česká národní banka (ČNB) ukončí užívání kurzového nástroje v závěru příštího roku. Vyplývá to z listopadové ankety ke kurzovému riziku a související politice ČNB, kterou Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v polovině listopadu uspořádal mezi svými členskými firmami a jejíž výsledky dnes prezentoval na tradičním setkání zástupců zaměstnavatelů se členy bankovní rady ČNB. Reprezentanti průmyslu se s bankéři takto setkávají pravidelně každý rok na podzim.

Na zaslané anketní otázky odpověděli zástupci bezmála 150 členských firem SP ČR. Posílení kurzu koruny k hodnotám kolem 26 korun za euro očekává téměř třetina firem, ještě vyšší posílení k hodnotám okolo 25 korun za euro očekává dokonce přes 35 procent firem.

Pouze necelá šestina firem je přesvědčena, že i po ukončení intervencí ČNB setrvá kurz na nynějších asi 27 korunách za euro, vyplývá z průzkumu. Jeho autoři ovšem upozorňují, že z předběžných výsledků nelze činit žádné definitivní závěry.

Na dnešním setkání bankovní rady ČNB s představiteli zaměstnavatelské a podnikatelské sféry SP ČR reprezentovali jeho prezident Jaroslav Hanák, viceprezident František Chaloupecký a generální ředitelka Dagmar Kuchtová. Českou národní banku reprezentovali její guvernér Miroslav Singer, viceguvernér Mojmír Hampl a řada členů bankovní rady ČNB.

Na programu setkání, jež se uskutečnilo v budově ČNB v Praze, bylo kromě hodnocení hospodářské politiky vlády z pohledu odborníků SP ČR také hodnocení makroekonomické situace a její výhled a vývoj v podnikovém sektoru, které představil ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět