SP ČR oceňuje vypsání podpory pro POZE

K podobným vyhroceným situacím jako v nedávné době je třeba předcházet.



Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) oceňuje konstruktivní krok Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který vyslyšel urgence nejvýznamnějších podnikatelských sdružení a po delším váhání vypsal chybějící podporu pro podporované zdroje elektřiny (POZE) a tepla ve výrobnách uvedených do provozu do konce roku 2015.

Podařilo se tak předejít značným hospodářským ztrátám, ohrožení pracovních míst i poškození pověsti České republiky v zahraničí. Vydáním příslušného cenového rozhodnutí však práce zainteresovaných orgánů státní správy zdaleka nekončí, je třeba řádně a s konečnou platností dokončit proces schvalování podpory Evropskou komisí pro ty podporované zdroje, kde je to potřeba.

„V souladu s našimi předchozími výzvami, prohlášeními a otevřenými dopisy apelujeme na všechny zúčastněné státní instituce, aby úzce spolupracovaly na získání chybějící notifikace podpory pro ty obnovitelné a další podporované zdroje energie, pro které je nezbytná. Teprve poté mohou investoři mít jistotu, že jejich projekty mají dlouhodobou budoucnost,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Připomněl také, že ve snaze o vyřešení problému se v uplynulých týdnech osobně obracel na předsedu vlády, ministra průmyslu a obchodu i předsedkyni ERÚ.

„V minulosti se v oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie nadělala řada chyb, ze kterých se musíme poučit. Na druhou stranu podnikatelé, kteří v dobré víře investovali do přípravy projektů, by měli dostat šanci je zrealizovat a za rozumných ekonomických podmínek provozovat, jak to předpokládá zákon o podporovaných zdrojích energie,“ uvedl Jaroslav Hanák k některým okolnostem výstavby a provozu podporovaných zdrojů.

SP ČR bude nadále proces vypisování podpory vybraným zdrojům energie pozorně sledovat a při komunikaci se zainteresovanými orgány státní správy usilovat o to, aby k podobným vyhroceným situacím jako v nedávné době již napříště nedocházelo.



Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět