Průmysl 4.0 je příležitost, nikoli hrozba

Česká republika se kybernetického věku nemusí obávat.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR není nastupující 4. průmyslová revoluce pro Českou republiku a pro její pracovní trh hrozbou, nýbrž příležitostí. Předpokládá to však celospolečenskou změnu, nikoliv jen technologickou, na kterou se musí dobře připravit všichni aktéři.

Švýcarský Davos ode dneška hostí 46. ročník Světového ekonomického fóra. Pořadatelé přivítali rekordních více než 2500 účastníků z řad předních světových politiků, ekonomů a představitelů nevládních organizací. Jako jedno z hlavních témat je na programu čtyřdenních jednání budoucnost průmyslu v digitálním věku, v éře tzv. 4. průmyslové revoluce.

Světoví lídři diskutují o tom, jak se s širším využíváním robotů, umělé inteligence, nanotechnologií nebo 3D tiskáren vypořádají pracovní trhy. Zpráva prezentovaná na Světovém ekonomickém fóru uvádí odhad, že v souvislosti se 4. průmyslovou revolucí dojde v příštích 5 letech v 15 předních vyspělých a rozvíjejících se ekonomikách k úbytku 7 mil. pracovních míst a k jejich nahrazení pouhými nově vytvořenými 2 mil. pracovními místy. Podobné scénáře přesazené do našeho prostředí předkládají tuzemské veřejnosti i naše odbory, které varují před změnami, jež by se naplno měly projevit do 10 až 15 let – v ČR je podle nich v souvislosti se 4. průmyslovou revolucí ohroženo až 40 % pracovních příležitostí.

Průmysl 4.0 je příležitost, nikoliv hrozba
Svaz průmyslu a dopravy ČR nevidí dopady 4. průmyslové revoluce na trh práce v podmínkách ČR rozhodně takto katastroficky. Nástup Průmyslu 4.0 vnímá především jako příležitost. „Vzhledem k tomu, že Česká republika patří k zemím s nejdelší průmyslovou tradicí a vysokým podílem průmyslu na tvorbě HDP, je zcela nasnadě, že se nás změny dotknou, pokud však budeme dobře připraveni, může z nich náš pracovní trh spíše těžit,“ říká člen představenstva SP ČR Jiří Holoubek.

Celá reakce SP ČR a člena představenstva Jiřího Holoubka zde.

Kateřina Pavlíková