Exportéry to táhne do vzdálených zemí

SP ČR uspořádal setkání s účastníky podnikatelských misí.

Rusko, Čína, Brazílie, Indie, Vietnam, Kazachstán, ale také Írán, Kuba a další vzdálené destinace zajímají
české exportéry. V letošním roce je poměrně velký zájem o země bývalého Sovětského svazu, vedle
Kazachstánu také o Ázerbájdžán a Kyrgyzstán, ale i o Latinskou Ameriku a asijské země. Vyplývá to
ze zjišťování mezi českými exportéry, z nichž řada se účastní podnikatelských misí organizovaných Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Účastníci těchto misí se dnes večer na pozvání SP ČR a jeho prezidenta Jaroslava Hanáka sejdou v reprezentačních prostorách Lichtenštejnského paláce v Praze. Více než 120 ředitelů firem zastupuje zejména oblast strojírenství, ale také elektrotechniku, dopravní prostředky a další sektory. Neformálního setkání se zúčastní také zástupci bankovního sektoru a pojišťovnictví.

Na akci vystoupí předseda Senátu ČR Milan Štěch, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, přítomni budou tři náměstci ministrů a také šéfové agentury CzechTrade a CzechInvest a další hosté. SP ČR pořádá tato setkání již několik let s cílem v neformální atmosféře prodiskutovat s exportéry témata jejich zájmu, a to zejména ohledně financování exportu, podpory jejich účasti na mezinárodních veletrzích, vytipování jejich zájmu o jednotlivá exportní teritoria a zjištění jejich spokojenosti s poskytovanými službami ze strany SP ČR.

„Stát by měl prioritně směřovat své proexportní aktivity hlavně do zemí mimo EU a zde také posílit
a stabilizovat síť ekonomických diplomatů či kanceláří CzechTrade. Vidíme v tomto směru určité pozitivní kroky,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.


Celá tisková zpráva s přehledem podnikatelských misí
zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět