Tripartita: OKD, hrozící pokuta, odvody do zdravotnictví


DSC 6644                      Foto: Úřad vlády ČR

Naléhavá situace související s útlumem těžby černého uhlí v OKD a hrozící propouštění tisíců horníků byly tématy jednání Plenární schůze Rady hospodářské a sociálního dohody (tripartity), která se dnes uskutečnila za účasti zaměstnavatelů v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) na Úřadu vlády ČR. Tripartita požádala vládu, aby za účasti sociálních partnerů zahrnující regionální reprezentaci z Moravskoslezského kraje urychleně připravila a schválila plán opatření k zaměstnání uvolňovaných horníků včetně přípravy sociálních programů a tlaku na přijetí zákona o odchodu horníků do předčasného důchodu.

„Nejlepším řešením je nabídnout horníkům práci. K tomu je potřeba analyzovat trh práce v regionu, nabídku firem, podmínky pro mobilitu a adaptaci horníků na nové zaměstnání,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident SP ČR, jehož představitelé se angažují v řešení situace, která může mít výrazné sociální dopady na celý region. SP ČR požadoval po ministryni práce, aby pracovníci jejího resortu v čele s určeným náměstkem řešili situaci přímo v daném regionu.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě. Situací se zabývala také tripartita Moravskoslezského kraje, která vládu žádá o ochranu českých ocelářů.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět