Mise do Egypta a Ománu: O české firmy byl zájem

Čeští podnikatelé doprovodili ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka.

IMG 0267
 

Na oficiální návštěvu Egyptské arabské republiky a Sultanátu Omán ve dnech 30. ledna až 2. února 2016 a zájem obchodních partnerů o ně byl značný. Podnikatelská delegace zástupců 21 firem zahrnovala zbrojní, energetický, potravinářský průmysl, strojírenskou výrobu a zdravotnickou technologii, ale i ochranu životního prostředí. To jsou nejperspektivnější obory pro český export do Egypta. V delegaci byly zastoupeny firmy jako například Aura, Agile Europe, Crocodille, ETD Transformátory, Moravia Systems, MZ Liberec, Pražská strojírna, Omnipol, Provyko či Škoda Praha. Podnikatelskou misi organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a vedl ji viceprezident Stanislav Kázecký.

V obou zemích se delegace zúčastnila Podnikatelského fóra a zástupci firem absolvovali řadu schůzek se svými egyptskými či ománskými protějšky. 

Oba svazy stvrdily v rámci fóra Dohodu o spolupráci. Tu podepsal viceprezident Kázecký se členem představenstva Federace egyptského průmyslu (FEI) Mohamedem Walid Gamal El Dinem s cílem lepší výměny informací a účinnější podpory hospodářských vztahů a zvýšení obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

IMG 0254

V Maskatu viceprezident SP ČR Kázecký podepsal Dohodu o spolupráci se svým protějškem viceprezidentem Ománské obchodní a průmyslové komory Aymanem abdullahem Al hasanim. Liberalizující se ekonomika Ománu představuje pro české firmy perspektivní trh. Na trhu již aktivně působí firma Agile Europe, mezi vývozce do Ománu patří Škoda Auto, Barum Continental či Evraz Vítkovice.

Ománská obchodní a průmyslová komora projevila zájem o návštěvu České republiky. SP ČR při této příležitosti uspořádá podnikatelské fórum a B2B schůzky ománských a českých podnikatelů, které se uskuteční v prostorách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Celá tisková zpráva k dispozici zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět