Ve Štiříně se schází tripartita zemí V4

Poprvé v historii existence České republiky se dnes koná Rada hospodářské a sociální dohody (tripartity) zemí Visegrádské skupiny (tzv. V4). Jedná se  v zámku Štiřín za účasti zástupců vlád, zaměstnavatelských svazů a odborů z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska.

Za zaměstnavatele na setkání vystupuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a viceprezident Stanislav Kázecký a také prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Z Polska se účastní zástupci Polského svazu Lewiathan, ale také z Polské asociace řemesel či Polských zaměstnavatelů. Slovensko reprezentuje Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR. Akce se účastní i zástupce maďarských zaměstnavatelů. Na jednání jsou přítomni politici uvedených zemí, za ČR předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr dopravy Dan Ťok.


Tématy zasedání jsou  tzv. balíček mobility a volný pohyb osob, energetika a výstavba dopravní infrastruktury. Ve vztahu k dopravní infrastruktuře ČR nyní řeší požadavek Evropské komise (EK) na nové provedení posouzení dopadů na životní prostředí (EIA) u 64 velkých dopravních projektů v hodnotě téměř 8 miliard EUR. Opakování EIA by však ohrozilo jejich výstavbu. Další z problémů ve vztahu k dopravě, který by mohl zatížit zaměstnavatele, jsou některé návrhy EK, jako je zákaz pro řidiče silniční nákladní dopravy odpočívat v kabinách nákladních vozů, kteří si tak budou muset místo toho hledat ubytování v hotelu.


Dominantním tématem je mobilita pracovních sil v rámci EU. Její součástí je snaha o změnu pravidel vysílání pracovníků při poskytování služeb na vnitřním trhu. Mobilita v rámci EU je velmi nízká, v průměru vyslaní pracovníci představuji pouze 0,6 % všech pracovníků činných v hostujícím státu. Tématem je i problém migrace a zkušenosti jednotlivých zemí. V případě dohody na hlavních bodech jednání vydá tripartita zemí V4 společnou deklaraci.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět