Tripartita zemí V4: Schengen nesmí být omezen

MM3 V4

Schengenský prostor a záruka volného pohybu osob jsou priority, které nesmí být porušeny. Nepřípustné je i částečné omezení či uzavření schengenské hranice pro některé členské země Evropské unie. Dnes se na tom shodli zástupci historicky první tripartity (Rady hospodářské a sociální dohody) zemí Visegrádské čtyřky ve Štiříně u Prahy, které se zúčastnili zástupci vlád, zaměstnavatelských svazů a odborů z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. České zaměstnavatele na setkání reprezentovali prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák a viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký. „Tripartita se jednohlasně shodla na tom, že fungující Schengen je pro občany a byznys hodnotou, která nesmí být porušena. Pro země V4 je zásadně nepřijatelné jakékoliv omezení,“ uvedl Jaroslav Hanák.

V návaznosti na to tripartita jednala o mobilitě pracovních sil v rámci EU. Shodla se na potřebě posílení mobility pracovních sil v rámci EU, změnit by se podle ní měla pravidla vysílání pracovníků při poskytování služeb na vnitřním trhu. Mobilita v rámci EU je nízká, v průměru počet vyslaných pracovníků dosahuje necelých 1,5 milionu osob.

Bližší informace najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda