Podnikatelská mise míří do Bavorska

Kromě podpory obchodních vztahů je zaměřena na rozšiřování spolupráce v oblasti vědy a výzkumu.


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) organizuje ve dnech 10. a 11. března 2016 podnikatelskou misi do sousedního Svobodného státu Bavorsko. Dvacetičlenná podnikatelská delegace zaměřená na spolupráci ve vědě a výzkumu i kosmických aktivitách doprovází předsedu vlády Bohuslava Sobotku a místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka při jejich návštěvě SRN. V čele podnikatelské mise je viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

„Bavorsko je třetím největším obchodním partnerem ČR a naopak ČR je sedmým největším partnerem Bavorska,“ řekl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký. „Kromě podpory obchodních vztahů je mise zaměřena na rozšiřování spolupráce v oblasti vědy a výzkumu,“ konstatoval.

Mise se proto účastní firmy z oborů s vysokým inovačním potenciálem a vysokou přidanou hodnotou jako jsou informační a komunikační technologie, letectví či kosmické technologie s aplikací v průmyslu, např. Frentech Aerospace s.r.o., Honeywell International s.r.o., VÚTS, a.s. i univerzity jako VUT v Brně.

Podnikatelská delegace dnes nedaleko Mnichova navštíví technologický a podnikatelský inkubátor GATE Garching a povečeří společně s ministerským předsedou Bavorska Horstem Seehoferem. V pátek se zúčastní semináře „Česko-bavorské exportní konzultace: Spolupráce hospodářství a vědy“ zaměřeného na propojování hospodářství s vědou a výzkumem. SP ČR bude reprezentovat viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký, který ve svém příspěvku zmíní i některé aktivity Roku průmyslu a technického vzdělávání.

Spolu s premiérem navštíví zástupci podniků kampus Ludwiga Bölkowa v Ottobrunu, kde se nachází jedna z poboček bavorského inkubátoru kosmického průmyslu, který je součástí sítě inkubátorů Evropské kosmické agentury. V oblasti kosmického průmyslu existuje pro české firmy i univerzity významný potenciál spolupráce.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět