SP ČR pořádá podnikatelskou misi na Floridu

USA pro české exportéry představují stále zajímavější teritorium.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) neustává ve svých aktivitách na podporu českých exportérů. Ve dnech 19. až 25. března uspořádá podnikatelskou misi do USA, která doprovodí místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a vývoj Pavla Bělobrádka na jeho návštěvě Miami a Orlanda na Floridě. Mise se zúčastní především zástupci firem zaměřených na přesné strojírenství, letecký průmysl, ICT, EPC projekty a elektroniku.

„Je to důležitá cesta, protože USA pro české exportéry představují stále zajímavější teritorium,“ řekl viceprezident SP ČR Radek Špicar, který podnikatelskou delegaci na Floridu povede. Připomněl, že v USA již úspěšně působí některé české firmy - například Linet, Amati, Moser nebo Preciosa. „Další české společnosti si tak z nich mohou brát příklad a využít jejich zkušenosti,“ konstatoval Radek Špicar. USA by podle něj slibovaly pro české podnikatele ještě zajímavější perspektivy v případě, že by se podařilo dovést ke zdárnému konci jednání o přijetí Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP), jehož záměry SP ČR podporuje.

SP ČR v uplynulém období již k tématu zakládání firem v USA uspořádal několik seminářů za účasti zástupců americké politické scény. Loni na podzim to bylo s ministrem obchodu státu Florida Billem Johnsonem, jenž v Miami zahájí konferenci uspořádanou Obchodní komorou v Miami (GMCC). Kromě tří stovek místních podnikatelů se jí zúčastní rovněž účastníci podnikatelské delegace. Obdobná konference se uskuteční také v Orlandu. Účastníci mise rovněž navštíví instituci Miami Venture Hive, která působí jako akcelerátor a zajišťuje podporu start-upům. V Orlandu zhlédnou také vědecko-technické středisko University of Central Florida.

Spojené státy americké jsou pro české exportéry největším vývozním trhem mimo Evropskou unii; vyvážejí tam zboží za cca 3,7 miliard dolarů, což přestavuje 2,4 procenta celkového českého vývozu. Vyváží se zejména elektrická zařízení, stroje pro energetický sektor, automobily či léčiva; do ČR se z USA dováží zejména elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, letadla a součástky pro jejich motory.

SP ČR již do USA uspořádal několik misí. V letech 2002 a 2003 to bylo s tehdejšími premiéry Milošem Zemanem a Vladimírem Špidlou, naposledy to bylo před třemi lety s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou.

Jiří Janda