Průmyslové firmy chtějí intenzivnější obchod s Ruskem

Až 70 procent průmyslových firem v ČR považuje sankce EU vůči Ruské federaci za překonané.

IMG 1698

„Sankce poškozují obchodní vztahy s Ruskem a většině průmyslových firem vadí,“ uvedl dnes prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák na konferenci pod názvem,,Česko-ruské obchodně ekonomické vztahy: Současný stav a perspektivy“. Konference byla součástí programu 9. zasedání Mezivládní komise mezi Českou republikou a Ruskou federací, která se v úterý a ve středu konala v Praze za účasti ministra Jana Mládka a jeho ruského protějšku Denise Manturova. 

Prezident SP ČR upozornil na to, že Mezivládní komise se konala po poměrně dlouhé pauze. „Jsme rádi, že jsme se sešli po třech letech. Zdá se mi však, že to je dlouhá doba. Ostatní země jako například Maďarsko měly mezivládní komisi dříve,“ uvedl Jaroslav Hanák. Jejím cílem bylo totiž podpořit spolupráci i za současných politických a ekonomických podmínek.

Prezident nejvýznamnějšího svazu zaměstnavatelů v ČR vyzval zástupce Ruské federace, aby Rusko vypisovalo výběrová řízení na nové projekty a zmínil zájem českých firem. „Máme skvělou kvalitu a cenu, počítejte s našimi firmami,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět