Mise SP ČR s vicepremiérem P. Bělobrádkem na Floridu

IMAG1503


Ve dnech 19. až 25. března proběhla podnikatelská mise do USA, která doprovodila místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a vývoj Pavla Bělobrádka při jeho návštěvě Miami a Orlanda na Floridě. Cesta na Floridu navázala na loňskou návštěvu floridského ministra obchodu Billa Johnsona v ČR, který v rámci svého pražského programu navštívil také sídlo Svazu průmyslu a dopravy ČR (S ČR) a setkal se i při této příležitosti s českými podnikateli.  

Podnikatelské mise se zúčastnili zástupci firem zaměřených na přesné strojírenství v leteckém průmyslu, na ICT, EPC projekty, strategické investice a elektroinstalace. Spojené státy americké jsou pro české exportéry největším vývozním trhem mimo Evropskou unii a zájem o toto teritorium se stále zvyšuje. Je to stabilní trh a je zde velký potenciál.  Přístup na americký trh může ještě usnadnit právě vyjednávaná dohoda o transatlantickém obchodním a investičním partnerství tzv. TTIP. Právě Florida je díky svému kosmickému a leteckému průmyslu, špičkové elektronice a inkubátorům pro vývoj nových technologií ideálním partnerem pro české firmy.  

Florida je druhým nejlidnatějším státem USA a předhonila v počtu populace i stát New York. Je to čtvrtá největší ekonomika v USA a 19. na světě. Florida má dobré podnikatelské podmínky a je velmi otevřena firmám. „Na Floridě více než kdekoli na světě je vidět, že pro moderní úspěšnou ekonomiku je klíčová spolupráce mezi vládou, světem výzkumu, vývoje a průmyslem,“ řekl viceprezident SP ČR Radek Špicar. Miami je po New Yorku druhým největším střediskem finančních služeb na východním pobřeží USA, sídlí zde také centrum pro rychlé datové spojení Ameriky a Evropy. 

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět