SP ČR pořádá podnikatelskou misi do Moldavska



Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) pořádá podnikatelskou misi, která od 9. do 10. června doprovodí premiéra Bohuslava Sobotku při jeho oficiální návštěvě Moldavské republiky. Misi čítající bezmála dvě desítky zástupců předních českých firem působících v oblastech potravinářství, energetiky, IT technologií, elektrotechniky, geologických prací a biologické ochrany povede viceprezident SP ČR František Chaloupecký.

Hlavním bodem programu mise bude Moldavsko-české ekonomické fórum v metropoli Kišiněvě, jehož se kromě premiéra Bohuslava Sobotky zúčastní i jeho moldavský protějšek Pavel Filip a dále ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a jeho kolega z hostitelské země Octavian Calmic.

„Nehledáme jednorázový, krátkodobý a jednostranně výhodný byznys, ale chceme podpořit dlouhodobou obchodní spolupráci,“ uvedl viceprezident SP ČR František Chaloupecký. „Chci jednoznačně prohlásit, že podporujeme integrační snahy Moldavské republiky ohledně vstupu do Evropské unie,“ konstatoval.

Účastníci podnikatelské mise jsou připraveni své moldavské partnery informovat rovněž o možnostech spolupráce v oblastech dodávek obráběcích strojů, dodávek pro energetiku, oblast vodohospodářství a čerpací techniky a dalších tradičních českých výrobků, které jsou na vynikající technické úrovni.

SP ČR dlouhodobě hledá cesty k povzbuzení vzájemných ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi. V uplynulých letech ČR navštívil moldavský prezident s některými členy vlády, před dvěma lety zase početná delegace obchodníků z ČR navštívila Moldavskou republiku, když do země doprovodila prezidenta republiky Miloše Zemana.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět