Nezaměstnanost spadla, průmyslu přesto pracovníci chybí


Nezaměstnanost v květnu poklesla na 5,4 procenta a počet uchazečů o zaměstnání v květnu na 394 789. Počet volných pracovních míst naopak oproti předchozímu měsíci vzrostl o 3,8 procenta na 129 054. Firmám přesto chybějí pracovníci, a to jak kvalifikovaní, tak bez kvalifikace.

Situace je stále dramatičtější a řada firem již kvůli nedostatku lidí odmítá zakázky. Mezi malými a středními firmami je to až 30 % z nich. Některé velké průmyslové podniky přicházejí ročně o stamiliony korun. Část z nich dokonce zvažuje přesun výroby do zahraničí, podle šetření SP ČR a ČNB jde o zhruba procento tuzemských firem.

„Pokles nezaměstnanosti je pro Českou republiku i její občany dobrou zprávou,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. „Potřeba pracovníků se stále zvyšuje a trh práce jich nenabízí dostatek na to, aby si své zakázky udržely,“ konstatoval.

Členským firmám SP ČR nyní chybí tisíce pracovníků a již nemají možnost, kde je nabírat. Pracovníci nabízení úřady práce buď nemají požadovanou kvalifikaci, nebo se nechtějí či nemohou za prací stěhovat.

„Mezi našimi členy prudce roste počet případů odmítání nových zakázek. Bohužel začínáme stále častěji slyšet, že situace na trhu práce přibrzdí jejich plánované investice v ČR,“ uvedl člen představenstva SP ČR Petr Jonák. Připomněl, že nejvýznamnější zaměstnavatelská organizace v zemi již zaznamenala rozhodnutí některých společností přesunout část výroby do jiného státu. „Podle průzkumu trhu práce je evidentní, že jestli chceme využít konjunktury ekonomiky, musíme přijmout zahraniční pracovníky,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj, místopředseda představenstva ArcelorMittal.

SP ČR a jeho členské firmy požadují otevření trhu pro zahraniční pracovníky, zejména z Ukrajiny. Ukazuje se však, že do schváleného pilotního projektu Zvláštní postupy pro zaměstnance z Ukrajiny se zapojilo pouhých 14 procent žadatelů z plánovaných pěti set vysokoškolsky vzdělaných lidí. SP ČR požadoval však otevření pracovního trhu i pro středně a nízko kvalifikované pracovníky z této země, což vláda odsouhlasila, ale administrativní procesy jsou komplikované. Mělo by dojít k posílení nedostatečné kapacity na zastupitelském úřadě ve Lvově, což ale podle SP ČR neusnadní vstup na vízový portál VisaPoint.


Zaměstnavatelé jsou přesvědčeni, že by se zejména stát měl postarat o to, aby nezaměstnaní, kteří mají skutečný zájem pracovat, měli možnost rekvalifikovat se tak, aby na trhu práce našli co nejlepší a nejrychlejší uplatnění.

Další podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Přehled poptávaných pozic podle zjištění SP ČR je k dispozici zde.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět