SP ČR podporuje vstup Moldavska do EU

moldav

Členové podnikatelské mise, která doprovodila oficiální návštěvu premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka do Moldavské republiky, se dnes v Kišiněvě zúčastnili Česko-moldavského ekonomického fóra. Tématem jednání odborníků, podnikatelů a politiků byly možnosti českých firem při rozvoji moldavské ekonomiky.

„Naším cílem bylo seznámit moldavské partnery s možností byznysové spolupráce a ukázat, v jakých oborech a odvětvích naše firmy nabízejí špičkovou kvalitu za dobrou cenu,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) František Chaloupecký, který podnikatelskou misi uspořádanou SP ČR vedl. Velké perspektivy pro zapojení českých firem do moldavské ekonomiky spatřuje například v oborech, jako jsou výroba zemědělských strojů či technologie na čerpání vody. Zdůraznil rovněž, že SP ČR jednoznačně podporuje integrační snahy Moldavské republiky do Evropské unie.

V obdobném duchu se ve svém projevu vyjádřil také předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Cílem naší cesty je ujistit Moldavsko, že ČR pokračuje v podpoře sbližování Moldavské republiky k Evropské unii,“ prohlásil Bohuslav Sobotka. „Snah ČR o podporu při integraci do Evropské unie si velice vážíme,“ uvedl na podnikatelském fóru Sobotkův protějšek z hostitelské země, premiér Moldavska Pavel Filip.

Účastníci podnikatelské mise své moldavské partnery informovali rovněž o možnostech spolupráce v oblastech dodávek obráběcích strojů, dodávek pro energetiku či oblast vodohospodářství a dalších tradičních českých výrobků, které jsou na vynikající technické úrovni.

SP ČR dlouhodobě hledá cesty k povzbuzení vzájemných ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi. V uplynulých letech ČR navštívil moldavský prezident s některými členy vlády, před dvěma lety zase početná delegace obchodníků z ČR navštívila Moldavskou republiku, když do země doprovodila prezidenta republiky Miloše Zemana.

Tisková zpráva ke stažení zde.



Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět