Rakousko je pro české firmy stále zajímavější

Rakousko mise 2 - Úřad vlády

Česko-rakouským fórem za účasti premiéra Bohuslava Sobotky dnes ve Vídni vyvrcholil program dvoudenní podnikatelské mise, kterou při příležitosti jeho návštěvy Rakouska uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Mise se zúčastnili zástupci půldruhé desítky firem a společností působících v oborech jako přesné strojírenství, elektrotechnika a elektronika, výroba ocelových konstrukcí, automobilový průmysl či slévárenství. Jak na politické úrovni, tak na jednáních zástupců firem se hovořilo nejen o obchodních vazbách, ale i o investicích. 

„Rakousko je pro řadu firem stále zajímavější investiční destinací,“  uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který delegaci vedl. Jednalo se i o možnostech spolupráce při pronikání na třetí, zejména mimoevropské trhy. Debata s rakouskými partnery se týkala rovněž dobudování dopravní infrastruktury, zvláště pak dostavby dálnice D3 do roku 2020. Jednalo se také o železničním tahu přes jižní Čechy do Rakouska.

Podle aktuálního průzkumu SP ČR je Rakousko nehledě na blízkost a navázané ekonomické vztahy na 23. příčce zájmu českých exportérů o informace o podnikání v této zemi. Před Rakouskem jako zajímavou exportní destinací je ze zemí EU pouze Německo, Británie, Polsko, Rumunsko, Bulharsko a Švédsko.

Význam ekonomického partnerství se sousedním Rakouskem je zřejmý – vždyť jde o třetího největšího investora v naší zemi. „Pro český byznys je důležitá intenzivní oboustranně prospěšná spolupráce, a to zejména v oblasti vývoje, výzkumu a inovací i v oblasti kybernetické revoluce nazývané Průmysl 4.0,“ konstatoval Jaroslav Hanák. V zájmu obou zemí je rozvoj spolupráce v oborech s vysokou přidanou hodnotou, proto v delegaci nechybí reprezentanti Asociace nanotechnologického průmyslu ČR zastupující vysoce úspěšné a perspektivní odvětví.


Jaroslav Hanák připomněl, že české firmy jsou konkurenceschopné a mají dostatek zkušeností, odbornosti i know-how. „Věřím, že nehledě na blízkost našich zemí, silné propojení ekonomik a podnikatelských vazeb i tato mise může přinést pozitivní efekt osobních setkání členů mise s rakouskými protějšky,“  dodal.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Foto: Úřad vlády ČR

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět