Brexit, SP ČR a česká média

Zástupci SP ČR se v uplynulých dnech vyjadřovali k rozhodnutí Británie opustit EU.

Rozhodnutí o vystoupení Velké Británie z Evropské unie bylo mediálně jednoznačně nejvýznamnější událostí posledních dní. Proto zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) komentovali v českých médiích situaci a hodnotili její dopady na českou ekonomiku a tuzemské firmy. Několikrát vystoupili v České televizi a na dalších televizních kanálech.


Pro ČT se vyjádřil generální ředitel Brano Group a člen představenstva SP ČR Pavel Juříček s poukazem na vazby na automobilový průmysl a možnost určitých dopadů Brexitu. V rámci dodavatelského automobilového průmyslu vyvezou totiž Češi do Británie ročně zboží za 33 miliard korun.


V televizi Prima vystoupil viceprezident SP ČR Radek Špicar, podle něhož pokud by se kvůli Brexitu zkomplikoval vzájemný obchod, určitě by jej pocítil český export. Co se týká vzájemného obchodu, studie Úřadu vlády uvádí, že český vývoz by mohl klesnout o šest až devět procent a o práci by přišlo 650 až 1600 lidí, nejvíce z nich v automobilovém sektoru.


Komentátoři se shodli v tom, že dlouhodobá budoucnost česko-britského obchodu bude záležet na tom, jakou podobu bude mít nový vztah mezi Evropskou unií a Británií. "Když to bude rozvod, kde se oba partneři budou snažit jeden druhého vydírat a obrat, tak to může mít vážné následky," citoval server iHNed viceprezidenta SP ČR Radka Špicara.


Problémy by mohl přinést i pokles libry. Při vývozu by totiž obchodníci na prodeji zboží prodělali. „Nejrizikovější scénář je myslím celkem jasný, to znamená obchodní války mezi EU a VB, přijímání protekcionářských opatření chránících si proti té druhé straně vlastní trh, uvalování cel. To by samozřejmě pro ČR, která exportuje velmi výrazně a úspěšně do Británie, bylo velmi nepříjemné,“ dále uvedl Radek Špicar pro Český rozhlas. Britové jsou navíc na předních místech mezi investory. V současnosti v Česku působí přibližně 300 britských podniků, které zaměstnávají desetitisíce lidí.


Pro ČRo hovořil i Pavel Juříček: „Je to samozřejmě pro nás otazník, ale doufám, že automobilovému průmyslu nebudou kladeny překážky, nějaké celní nebo jiné mimotarifní bariéry. Zastavit výrobu v automobilkách, to je katastrofický scénář, který si vůbec neumím představit, že by mohl nastat.“
V ČRo Plus pak Radek Špicar zmínil, že vyhrocená situace by se dotkla i atraktivity České republiky v očích britských investorů, a to by vedlo k omezení těch pracovních míst, které už byly vytvořené, nebo mnohem pomalejšímu nárůstu těch nových. Jak uvedl ČRo Plus, odchod Britů z EU by mohl ovlivnit i Čechy, kteří ve Spojeném království žijí. Loni v Británii pracovalo zhruba 37 tisíc Čechů, nejčastěji ve službách.


SP ČR byl uveden i v celostátních médiích jako je Mladá fronta DNES, kde byly zmíněny obavy zástupců průmyslových svazů. Problém odchodu Británie vidí podnikatelé i v tom, že se Německu či Francii budou lépe prosazovat ochranářská opatření jejich vlastních trhů. To už zkoušejí u kamionové dopravy zákonem o minimální mzdě či pravidly pro přestávky, které v podstatě odstavují ze hry řidiče z jiných zemí.


Časopis Týden řešil finanční trhy, oslabení libry a eura a celkové dopady, kdy se analytici vesměs shodují na tom, že budou negativní. „Lidé rozhodli na základě svých emocí, fobií a předsudků,“  komentoval výsledek ostrovního referenda Radek Špicar. Jak Týden napsal, zástupci byznysu si podle dlouhodobých průzkumů Brexit nepřáli. „Volba britských občanů opustit EU je závažný zlom v naší historii. Mnoho podnikatelů má nyní obavy a potřebuje čas na posouzení dopadů,“ uvedla Carolyn Fairbairnová, generální ředitelka Konfederace britského průmyslu, jejíž tiskové prohlášení SP ČR nabídl českým míédiím. „Naléhavou prioritou je nyní uklidnit trhy. Potřebujeme silné vedení vlády a její spolupráci s Bank of England, aby se upevnila důvěra a stabilita ekonomiky,“ dodala Fairbairnová.


Rozebíral se i aspekt investiční. Británie patří k největším českým i exportním a investičním partnerům. Opět bude záležet na podobě nové smlouvy mezi Británií a EU, jak budou ošetřena cla, tarify a podmínky dovozu a investic. Jak uvedl server aktualne.cz podle Radka Špicara je možné čekat pokles zájmu britských investorů v Česku v případě, že jim nová dohoda bude stavět překážky.


Média poukazují na to, že v Evropě posílí role Německa a Francie a jedním ze scénářů může být těsnější integrace kolem eurozóny. "Zájmem České republiky je být v této situaci, kdy se všechno v Evropě bude měnit, co nejblíže tvrdého jádra, což mimo jiné znamená i uvažovat o zavedení eura," uvedl Radek Špicar v Hospodářských novinách. Podle Tomáše Prouzy, českého státní tajemníka pro evropské záležitosti, už Česko mělo být v eurozóně dávno, ale v nastalé situaci nelze žádné radikální kroky směrem k další integraci očekávat. "Teď bude hodně složité něco nového prosadit. A pokud, tak se to především musí pořádně vysvětlit," řekl Prouza.


V listu Deník pak vyšel názor viceprezidenta SP ČR Jana Rafaje ze společnosti ArcelorMittal Ostrava: „Brexit je pro byznys spíše negativní zprávou. Omezí se volný pohyb zboží, může dojít ke znejistění některých investorů. Je škoda, že si Evropa v poslední době sama 'střílí do kotníků', a zhoršuje svou globální konkurenceschopnost“.


Brexit – fakta a čísla:


Výsledky referenda o Brexitu – čísla, grafy, citace osobností analýza a krátký fact sheet Evropské komise s nástinem následujících kroků.

 

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět