VIDEO: Firmám přes pokles nezaměstnanosti stále chybí pracovníci

Přestože červnová nezaměstnanost dle údajů ministerstva práce poklesla na 5,2 procent, tedy o jeden procentní bod ve srovnání s předchozím rokem, firmy stále nemají dostatek zaměstnanců a hrozí jim ztráta zakázek.

Úřady práce v červnu registrovaly 384 tisíc nezaměstnaných a téměř 134 tisíc pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo tak zdánlivě připadají tři uchazeči. Struktura lidí v evidenci úřadů práce je ovšem pro potřeby průmyslu krajně nepříznivá – většina z nich je v průmyslových firmách bohužel nezaměstnatelná.

„Stále jsme neviděli bližší analýzu, kolik z ‘nezaměstnaných‘ je zaměstnatelných,“ uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek. Řada lidí ve statistikách podle něj práci doopravdy nehledá kvůli neochotě pracovat nebo je od přijetí zaměstnání odrazují exekuce na jejich majetek.

Českému průmyslu tak nepomáhá ani skutečnost, že ČR je dle metodiky ČSÚ i Eurostatu premiantem – data za květen hlásí nezaměstnanost 4 procenta, tedy výrazně pod průměrem evropské osmadvacítky, který činí 8,6 procenta. Nedostatek pracovníků, a to i nekvalifikovaných, se tak stává bariérou růstu, která stále více nabývá na významu. „Řada firem má velké problémy sehnat zejména technicky vzdělané zaměstnance a musí často odmítat zakázky,“ dodal Bohuslav Čížek.

SP ČR proto nepříznivou situaci řeší například spoluprací s Generálním ředitelstvím vězeňské služby při projektech na zaměstnávání vězňů, požaduje také urychlené spuštění projektu pro nízko a středně kvalifikované zaměstnance a usnadnění vstupu na český trh práce pracovníkům z Ukrajiny.

K tématu se vyjádřil také prezident SP ČR Jaroslav Hanák v úterním zpravodajství České televize.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět