Národní soustava povolání

Zakázka na vytvoření systému monitorování požadavků na výkon jednotlivých povolání na trhu práce tak, aby následně mohly být promítnuty do všech úrovní vzdělávání.

Zadavatel veřejné zakázky

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Realizátor veřejné zakázky

  • Konsorcium: TREXIMA, spol. s r.o., Svaz průmyslu a dopravy ČR, Institut Svazu průmyslu ČR a Hospodářská komora ČR

Řešení veřejné zakázky

1. 1. 2007 – 31. 7. 2008

Cíl veřejné zakázky

  • Posílení role zaměstnavatelů v procesu rozvoje lidských zdrojů v ČR
  • Zajištění informovanosti vzdělávacích institucí o potřebách a požadavcích trhu práce na lidské zdroje
  • Vytvoření databáze povolání – základního zdroje informací o požadavcích trhu práce na kvalifikaci lidských zdrojů
  • Masivní a reprezentativní zapojení sociálních a dalších partnerů do procesů sběru a zpracování informací o kvalifikačních potřebách trhu práce prostřednictvím sektorových rad
  • Zvýšení mobility a flexibility na trhu práce v rámci ČR i celé EU

Stručný popis veřejné zakázky

  • Veřejná zakázka Národní soustava povolání (NSP) se zaměřila ve spolupráci s reprezentanty trhu práce a dalšími sociálními partnery na vytvoření efektivního systému monitorování požadavků na výkon jednotlivých povolání na trhu práce tak, aby následně mohly být promítnuty do všech úrovní vzdělávání. Díky tomu vznikla otevřená a všeobecně dostupná databáze povolání, která reálně odráží situaci na trhu práce a obsahuje důležité informace o kvalifikačních požadavcích, příklady prací apod.

Výstupy

Realizace veřejné zakázky NSP byla rozdělena do několika klíčových aktivit, které se soustředily do následujících okruhů:

Zapojení sociálních partnerů

Zabezpečení detailních informací o konkrétním povolání, jak z hlediska popisu vykonávaných činností, tak i z pohledu požadovaných znalostí, dovedností a způsobilostí souvisejících s výkonem činností. Rozvoj nových technologií a systémů řízení vyžaduje, aby na zpracovávání a posuzování údajů o příslušném povolání spolupracovali nejen odborníci z oblasti personální, odměňování a vzdělávání, ale i odborníci z oblasti výroby, techniky apod. Tito odborníci disponují nejnovějšími informacemi o vykonávaných činnostech a bezprostředně mohou formulovat požadavky na odbornou způsobilost. Novým typem přístupu ke komunikaci se světem práce, který byl implementován, bylo vytvoření Sektorových rad.

Mapování světa práce

Nezbytným základem pro realizaci veřejné zakázky byla analýza a evaluace stávajících systémů popisujících svět práce a navržení potřebných změn. Na tuto aktivitu pak navázalo vytvoření samotné Národní soustavy povolání – navržení její struktury a obsahu – a také propojení NSP se statistickým nástrojem Klasifikací zaměstnání (KZAM) s ohledem na mezinárodně používanou klasifikaci ISCO 08.

Informační systém

Samozřejmostí je, že veškeré informace, výstupy a výsledky byly  zpřístupněny prostřednictvím informačního systému. Základní pilíř tvoří informační systém Národní soustavy povolání, který zahrnuje internetovou část pro prezentaci NSP a lokální aplikace pro správu obsahu a pro správu číselníků a vazebníků.

Druhou část tvoří informační systém Centrální databáze kompetencí, který zahrnuje jednak komunikační rozhraní pro přístup ze systémů NSP a NSK, jednak sem byly převedeny stávající číselníky z Kartotéky typových pozic.

Webové stránky veřejné zakázky

Kontaktní osoby

  • Mgr. Ivan Paul, ipaul (zavináč) spcr.cz
  • Ing. Alice Čechová, acechova (zavináč) spcr.cz
Gbelec Ondřej
/
kategorie Realizované projekty
zpět