Závěrečná konference završila projekt „Moje volba moje budoucnost“

Dne 23. 3. 2012 se v Brně konala závěrečná konference projektu „Moje volba – moje budoucnost“, reg. č. CZ.1.07/1.1.02/02.0088, jehož realizátorem je ISŠ Sokolnice. Svaz průmyslu a dopravy ČR byl v projektu partnerem.

Na konferenci byla slavnostně ukončena dvouletá realizace projektu, který si kladl za cíl přiblížit žákům 7. – 9. tříd základních škol technické a řemeslné obory.

Realizátorům projektu se podařilo během dvou let podpořit na 7 000 žáků při hlavních akcích projektu, a to Exkurzích, Besedách a Oborových dnech. Smyslem Exkurzí bylo přivést žáky do rozmanitých firem Jihomoravského kraje a ukázat jim, jak provozy těchto firem v praxi fungují. Zatímco při Exkurzích jezdili žáci ZŠ za odborníky, při Besedách navštěvovali profesní odborníci žáky přímo na školách. Cílem Besed bylo seznámit žáky s teoretickým zázemím daného technického nebo řemeslného oboru a závěrem uvést tyto nově nabyté znalosti do praxe při práci s mnemotechnickými pomůckami. Vrcholnou akcí projektu byly Oborové dny, při nichž žáci jezdili na spolupracující střední školy, kde si sami mohli práci v oboru vyzkoušet. Z jednotlivých stanovišť si žáci odnášeli své výrobky, a tak se mohli doma pochlubit svítilnou na kolo, dřevěnou hračkou nebo vlastnoručně ušitým obalem na mobilní telefon.

Hlavními výstupy projektu „Moje volba – moje budoucnost“ jsou Katalog řemesel, Motivační film a Metodika aktivit. Katalog řemesel je tištěnou publikací, která žákům odpovídá na otázky: Co jednotlivé řemeslo obnáší?, Kde se mohu vyučit? a Kde v Jihomoravském kraji najdu uplatnění? To vše je doplněno o zajímavosti z oboru a fotografie. Motivační film přináší informace o řemeslech a technických profesích v poutavé audiovizuální formě. Zprostředkovává tak exkurze do zajímavých provozů a přináší rozhovory s majiteli firem, zaměstnanci i živnostníky. Metodika aktivit je potom návodem, jak hlavní akce projektu, tedy besedy, exkurze a oborové dny, pořádat. Bude tak sloužit základním a středním školám, úřadům práce, hospodářských komorám, ale i dalším subjektům, které o ní projeví zájem.

Dle pozitivních zpětných vazeb žáků a jejich učitelů, profesních odborníků i spolupracovníků z firem lze soudit, že realizace projektu byla úspěšná. Nakolik se podařilo naplnit cíl projektu a zvýšit tak zájem žáků Jihomoravského kraje o technické a řemeslné obory, poznáme až v následujících letech, kdy budou podpoření žáci podávat své přihlášky na střední školy. V mezidobí můžete navštívit webové stránky projektu http://mvmb.iss-sokolnice.cz a dozvědět se více o realizovaných aktivitách nebo si zde stáhnout Katalog řemesel či Metodiku aktivit.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Eliška Čerňanská

opvk2_colour

Gbelec Ondřej
/
kategorie Realizované projekty
zpět