Zajištění zapojování zaměstnavatelů do tvorby a aktualizace NSK a provozu SR

Svaz průmyslu a dopravy České republiky je spolu s Hospodářskou komorou České republiky a společností TREXIMA, spol. s r.o. realizátorem veřejné zakázky „Zajištění zapojování zaměstnavatelů do tvorby a aktualizace NSK a provozu SR" v rámci projektu NSK2.

Základní informace

Popis projektu NSK2: Národní soustava kvalifikací (NSK) je národní projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, jehož řešitelem je Národní ústav pro vzdělávání. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Cílem Národní soustavy kvalifikací je určit a popsat jednotlivé profesní kvalifikace tak, aby byly samostatně uplatnitelné na pracovním trhu v České republice. Národní soustava kvalifikací 2 pomůže těm, kteří z nějakého důvodu nedokončili školu a chtějí si doplnit vzdělání. Pomůže také všem, kteří vystudovali v jiném oboru, než pracují a potřebují mít doklad o svých znalostech a dovednostech. K dnešnímu dni bylo vytvořeno 450 standardů profesních kvalifikací. Od zahájení projektu Národní soustavy kvalifikací v roce 2005 do konce roku 2013 bylo vykonáno více než 80 tis. zkoušek.

Potřebnost a kvalita výstupů jsou zaručeny širokým zapojením expertů ze všech oblastí světa práce. Tak je postupně naplňován veřejně přístupný registr všech kvalifikací uplatnitelných na aktuálním trhu práce v ČR, který popisuje nejen, co která kvalifikace vyžaduje, ale i způsoby a podmínky vedoucí k jejímu získání. Výrazně tím přispívá k tomu, že lidem budou moci být v pracovním procesu uznávány jejich skutečné odborné znalosti a dovednosti nezávisle na způsobech, jak je získali.

Z národohospodářského pohledu by se tak měla posílit flexibilita a adaptabilita pracovní síly na trhu práce a v konečném důsledku by měla vzrůst konkurenceschopnost ekonomiky ČR. Dalším efektem projektu by mělo být výrazné posílení zájmu veřejnosti o všechny formy a způsoby celoživotního učení.

Zadavatel: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků

Doba realizace veřejné zakázky: 5. února 2010 – 31. října 2015

Klíčové aktivity veřejné zakázky

Úkolem Svazu průmyslu a dopravy ČR a realizujícího konsorcia je zajistit zapojení zástupců zaměstnanců do tvorby a aktualizace Národní soustavy kvalifikací a provozu sektorových rad. V rámci realizace konsorcium partnerů zajistí pokrytí všech hospodářských odvětví profesními kvalifikacemi ve smyslu zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Procesní standardy tvorby NSK prostřednictvím „Modelu SR"

Hlavním cílem je vytvoření metodických materiálů jako podkladů pro standardizaci relevantních procesů v návaznosti na „Model SR".

Budou navrženy a popsány mechanismy odborné garance reprezentativních subjektů nebo uskupení.

  • Bude popsán způsob zajištění spolupráce odborníků zastupujících zaměstnavatele při vymezení úplných profesních kvalifikací v případě tohoto požadavku zadavatelem.
  • Součástí aktivity je také vypracování návrhu a způsobu mechanismu projednání připomínek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nebo autorizujícího orgánu při schvalování standardů profesních kvalifikací v případě, kdy dojde ke změnám v obsahu standardů i příslušných vazeb kvalifikací.

Výstupem této aktivity jsou procesní standardy a metodika řízení a organizace procesů souvisejících s tvorbou a revizí profesních kvalifikací prostřednictvím „Modelu SR", procesní standardy a metodika řízení a organizace procesů spolupráce na tvorbě úplných profesních kvalifikací prostřednictvím „Modelu SR" a revidované metodiky řízení a organizace procesů po pilotním ověření ve veřejné zakázce NSK.

Koordinace a rozvoj sítě expertů trhu práce a zástupců zaměstnavatelů zapojených do tvorby a aktualizace standardů NSK

Cílem je zajištění zapojení zaměstnavatelů do procesů tvorby a aktualizace NSK a koordinace jejich činnosti jak z hlediska odborného, tak technického a organizačního, a to v souladu s naplněním následujících cílů daných zadavatelem.

  • Konsorcium řešitelů popíše způsob zajištění pokrytí všech hospodářských odvětví profesními kvalifikacemi. Bude navržen a popsán způsob provedení rozboru potřeb pokrytí profesními kvalifikacemi z hlediska požadavků trhu práce a z toho vyplývající stanovení, které profesní kvalifikace je třeba nově zařadit do NSK a vytvořit pro ně standardy. Také bude sestaven harmonogram tvorby standardů.
  • Dodavatel navrhne a popíše způsob zapojení expertů ze světa práce a reprezentantů zaměstnavatelů do realizace zakázky a řízení jejich činností.

Výstupem této aktivity je seznam oblastí, kde má smysl aplikovat zákon č. 179/2006 Sb. s rozlišením aktuálního pokrytí modelem SR; seznam oblastí, ve kterých nemá smysl aplikovat zákon č. 179/2006 Sb.; seznam reprezentativních subjektů spolupracujících na tvorbě a revizi NSK; harmonogram pokrytí hospodářských odvětví (CZ-NACE) reprezentativními subjekty; fungující Koordinační rada; nově vzniklé reprezentativní subjekty sdružující experty trhu práce a zástupce zaměstnavatelů fungující dle „Modelu SR"; experti z hospodářské sféry delegovaných reprezentativními subjekty k provádění kontroly nad činností Autorizovaných osob (pilotní ověření kontrolní činnosti) a popis procesu jejich delegování a především fungující a akceschopná síť reprezentativních subjektů podílející se zásadním způsobem na tvorbě a aktualizaci standardů profesních kvalifikací a spolupracující na úplných profesních kvalifikacích, a to dle principů a pravidel metodiky NSK.

Tvorba kvalifikačních a hodnoticích standardů a jejich revize

Hlavním cílem této aktivity je zajištění tvorby a revize kvalifikačních a hodnoticích standardů s využitím mechanismů popsaných v rámci předchozí aktivity, a tím naplnění cílů daných zadavatelem.

  • Řešitelé navrhnou a popíší způsob provedení rozboru potřeb pokrytí profesními kvalifikacemi z hlediska požadavků trhu práce a z toho vyplývající stanovení, které profesní kvalifikace je třeba nově zařadit do NSK a vytvořit pro ně standardy. Dodavatel dále popíše způsob sestavení harmonogramu tvorby standardů po provedení rozboru tak, aby byly naplněny požadavky.
  • Bude navržen způsob řešení při počtu profesních kvalifikací určených v jednom roce ke schválení vyšší než 200, dále bude navržen způsob začlenění kvalifikací vzniklých mimo aktivity dodavatele do standardního systému schvalování, a způsob řešení kvalifikací vyšší než ISCED 3A. Dodavatel navrhne mechanismus revizí standardů NSK (včetně standardů vytvořených před zahájením plnění veřejné zakázky) ve čtyřletém cyklu, popř. z podnětu zadavatele.
  • Řešitelé navrhnou a popíší způsob zajištění spolupráce odborníků zastupujících zaměstnavatele při vymezení úplných profesních kvalifikací v případě tohoto požadavku zadavatelem.
  • Bude navržen a popsán způsob mechanismu projednání připomínek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nebo autorizujícího orgánu při schvalování standardů profesních kvalifikací v případě, kdy dojde ke změnám v obsahu standardů i příslušných vazeb kvalifikací.

Hlavním výstupem této aktivity je harmonogram tvorby profesních kvalifikací za danou oblast; seznam rozpracovaných profesních kvalifikací na každé čtvrtletí; 200 standardů schválených členy sektorových rad nebo expertních týmů ročně, zrevidované standardy a aktuální verze Centrální databáze kompetencí.

Publicita

Cílem aktivity je zajistit podporu a osvětu systému uznávání kvalifikací ve smyslu zákona č. 179/2006 Sb., která povede k využívání systému v praxi, a to směrem k významné cílové skupině – zaměstnavatelům, ale také dalším subjektům a osobám z expertní i laické veřejnosti.

  • Konsorciem řešitelů bude navržen efektivní a účinný způsob (rozsah, očekávané dopady) zajištění podpory a osvěty systému uznávání profesních kvalifikací ve smyslu zákona č. 179/2006 Sb., který poveden ke konkrétnímu využívání systému v personální praxi především mezi zaměstnavateli, ale také mezi dalšími subjekty a osobami expertní i laické veřejnosti. K tomu budou využity všechny dostupné komunikační nástroje.

Hlavním výstupem aktivity publicity bude zpracovaná a realizovaná komunikační strategie obsahující analýzu současné situace, komunikační téma projektu, komunikační plán projektu, mediální mix pro komunikaci projektu a komunikační materiály projektu.

Administrativa, ekonomika a řízení zakázky

Úkolem v této aktivitě je zajistit činnosti, které zadavatel požaduje v souvislosti s řízením a realizací veřejné zakázky, tedy v průběhu všech ostatních aktivit. Jedná se zejména o zajištění mechanismu odměňování expertů ze světa práce a reprezentantů zaměstnavatelů, zapojení zástupce zadavatele do řídicích, koordinačních a realizačních struktur zakázky, pravidelné zpracování a dodávání zpráv a pravidelné vyhodnocování řešení veřejné zakázky.

  • Řešitelské konsorcium navrhne a popíše mechanismus odměňování expertů ze světa práce a reprezentantů zaměstnavatelů za realizované práce v rámci projektu.
  • Bude popsán způsob zapojení zástupce zadavatele do řídicích, koordinačních a realizačních struktur zakázky.

Hlavním výstupem této aktivity je zajištění úspěšné komplexní realizace činností v rámci veřejné zakázky, včetně čtvrtletních zpráv, závěrečné zprávy a předávacích protokolů o průběhu veřejné zakázky.


Kontakt za SP ČR

  • Ing. Bohumil Mužík, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 225 279 806

Více informací naleznete na webových stránkách www.narodnikvalifikace.cz, www.sektoroverady.cz, www.nsk2.cz a www.vzdelavaniaprace.cz.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Realizované projekty
zpět