Živá knihovna povolání tentokrát zamířila mezi žáky českolipských škol

Crystalex

Na podporu technického vzdělávání uspořádalo v minulém týdnu liberecké regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Městem Česká Lípa v kulturním domě Crystal akci s názvem Živá knihovna povolání.

Firmy z Českolipska, Jablonecka i Liberecka představily žákům základních škol nevšední formou 13 různých profesí a zástupci Úřadu práce ČR poradili s volbou budoucího povolání a výběrem střední školy.

Technik kvality z firmy Denso Manufacturing Czech předvedl mimo jiné optický 3D scanner nebo provoz klimatizační jednotky, které Denso v Liberci vyrábí. V rámci soutěže o ceny si žáci sami vyzkoušeli najít na výrobku vady a co technik kvality musí zkontrolovat.

Pan Volenec z českolipského závodu Fehrer Bohemia představil návštěvníkům Živé knihovny pracovní náplň elektronika-elektromechanika. Zmínil se o nedostatku lidí s tímto vzděláním i přesto, že má tento obor velkou budoucnost. Do kulturního domu přivezl se svým kolegou vlastnoručně vyrobený stroj, na kterém si žáci mohli formou kvízu vyzkoušet různé funkce výrobního zařízení, například taktování, plynulé řízení motoru nebo programovací jazyk.

Společnost Magna Exteriors (Bohemia) zastupoval technolog lepení, který prezentoval vlastnosti lepidel, tvárnost či lepkavost. Formou soutěže mezi jednotlivými třídami museli studenti spojit body na předem vyznačené trati v co nejrychlejším čase. Tím si vyzkoušeli tvárnost a lepivost pásky, kterou používají při kontrole výrobků.

Výzkumný a vývojový pracovník Preciosy Lustry z Kamenického Šenova umožnil návštěvníkům potěžkat cihlu zlata, kterou používají ke zlacení lustrů. Všechny třídy si na památku odnesly třídní foto pořízené infračervenou kamerou a každý svůj křišťálový ověsek. Prohlédly si video ukázky nejluxusnějších a nejatraktivnějších osvětlovacích těles, které v Preciose vyrábí do celého světa.

Práci seřizovače elektronika představila z praktického hlediska firma ABB. Žáci si mohli vyzkoušet pájení nebo viděli unikátního robota, který sdílí pracovní proces s člověkem, aniž by ho ohrozil. Měli rovněž jedinečnou možnost diskutovat se specialistou, který tohoto robota přímo programuje a dozvěděli se, jaké vzdělání k této práci potřebují. Na stanovišti firmy Adient, dříve Johnson Controls, děti shlédly krátké video o závodu a provozu v České Lípě a následovala praktická ukázka práce šičky na průmyslovém šicím stroji. Viděly nejen hotový výrobek, ale postupné sestavování autopotahu na sedačku do automobilu.

Lasvit prezentoval zájemcům povolání elektromechanik v širším kontextu. Nejen z pohledu průmyslu (kde elektromechanici seřizují nejrůznější stroje a roboty), ale také ukázal dětem multimediální rozměr tohoto povolání – brýle pro virtuální realitu, náramek na ovládání počítače pomocí pohybů ruky či minipočítač na ovládání světelných show. Pan Sedlák ze společnosti Lasvit ujistil žáky, že studium na střední škole v Libereckém kraji se zaměřením na elektro, je velmi perspektivním krokem v kariéře, která se může rozvinout mnoha zajímavými směry.  Pod dohledem malířky z Crystalexu si mohli namalovat vlastní skleničku a svůj výrobek si na památku odnesli domů. Živá knihovna povolání umožnila i srovnání práce městského strážníka s prací technika Policie České republiky, Nemocnice s poliklinikou v České Lípě zase představila náplň práce zdravotních sester a ošetřovatelek, kterých je v dnešní době nedostatek. ČSAD Česká Lípa přivezlo moderní dálkový autobus s WiFi, kde k žákům promluvili o své práci řidiče a dispečera. Formou hry představil práci ve firmě Silnice Žáček sám její majitel se svými kolegy. Děti si zde dokonce procvičily své znalosti angličtiny.

Po velmi kladném hodnocení této akce v České Lípě a v září v liberecké IQlandii bude Svaz průmyslu a dopravy ČR pokračovat s organizováním Živé knihovny povolání i v dalších městech v Libereckém kraji a prostřednictvím dalších regionálních kanceláří i v ostatních krajích České republiky a odstartoval tak úspěšnou tradici.

Oslovila Vás tato akce? Chtěli byste se jí zúčastnit? Jsme tu pro Vás. (regionální manažerka Ing. N. Vojtíšková, mobil: 733 643 520, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět