Liberecké firmy otevřely své brány rodičům s dětmi

SP ČR uspořádal ve spolupráci s významnými firmami Denso Manufacturing Czech, Fehrer Bohemia, Magna Exteriors a Trumpf společnou exkurzi do závodů.

exkurze

Pro rodiny s dětmi, které mají doma budoucího středoškoláka a stále se rozhodují, kam podat jeho přihlášku na střední školu, zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s významnými firmami z liberecké průmyslové zóny JIH Denso Manufacturing Czech, Fehrer Bohemia, Magna Exteriors a Trumpf Liberec společnou exkurzi do závodů. V každém závodu byli účastníci stručně seznámeni s historií firmy a výrobním zaměřením. Následně se již přesunuli po skupinách přímo do provozu.

Rodiče si vybírali provozy dle vlastního uvážení a časových možností, někteří si kvůli volbě budoucího povolání dcery či syna vzali na celý den dovolenou a postupně se seznámili s provozem všech firem. Dle jejich názoru byla akce perfektně připravena a splnila svůj účel.

Cílem organizátorů bylo představit nejen moderní výrobní haly a zázemí zaměstnanců, ale především motivovat mladé lidi ke studiu technických oborů a rozšířit tak u rodičů povědomí, že technika má budoucnost. Lidé s tímto vzděláním neskončí na úřadu práce, ba naopak si mohou zaměstnavatele vybírat a pokud jsou šikovní, mohou dosáhnout na velmi zajímavé mzdové ohodnocení.
 

V Magně Exteriors mohli na vlastní oči vidět vstřikolisy jak na interiérové, tak exteriérové výrobky, lakovací linky a technologickou třešničkou na dortu byla montáž 5. dveří na BMW i3. Ze strany rodičů i ze strany studentů bylo vidět příjemné překvapení, jak může prostředí výrobního závodu vypadat.

Ve vstupní hale libereckého závodu Fehrer Bohemia měli možnost vidět finální produkty loketních opěrek, které firma dodává do interiérů i těch nejluxusnějších vozidel, a následně se podívat do samotné výroby. Na závěr navštívili i moderní stravovací provoz, kde se dozvěděli o benefitech firmy pro zaměstnance. S dětmi jednotlivě hovořila o možnostech studia dle jejich studijních výsledků a zájmů.

Ve firmě Trumpf Liberec, významném výrobci strojního zařízení pro zpracování plechů a automatizovanou techniku, prošli návštěvníci jednotlivá pracoviště – laserové řezání, ohýbání, sváření, lakování a montáž celků, viděli v provozu vysoce účinné a přesné CNC stroje a další vyspělá strojní vybavení a nahlédli i do moderních kanceláří pro administrativní pracovníky s příjemným pracovním prostředím a výhledem na celý Liberec.

Denso Manufacturing Czech umožnilo nahlédnout do zákulisí montáže automobilových klimatizací a výroby tepelných výměníků. Účastníci si mohli prohlédnout prostory školícího střediska, navštívili montážní linku klimatizací a také středisko strojní údržby. Nejvíce je však zaujali laboratoře kvality, zejména práce kvalitářů ve zkušebně, u klimatických komor, při zkouškách technologických vzorků nebo u chemických zkoušek. Rodiče překvapila široká škála různých technických profesí a jejich uplatnění ve výrobě.

Většina přítomných dětí nebyla o svém dalším studiu rozhodnutá, exkurze jim však podle zpětné vazby pomohla. Například Petr ze ZŠ Ostašov odcházel se svým tatínkem pevně rozhodnutý podat za rok přihlášku na školu s technickým zaměřením. Na finální rozhodnutí má sice ještě dostatek času, ale věříme, že nejen jemu v rozhodování pomůže některá z dalších akcí, které SP ČR na podporu technického vzdělávání s firmami uspořádá.

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět