Semináře, workshopy, kulaté stoly i spolupráce s regionálními médii

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Olomoucký kraj za poslední čtvrtletí roku 2016 a za první dva měsíce letošního roku.

Diskusní semináře, workshopy a kulaté stoly organizované ze strany regionálního zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR nabízejí nejen přístup k cenným aktuálním informacím, ale jsou rovněž důležitou platformou pro rozvoj vzájemné spolupráce členských firem. Zaměstnavatelé mohou dokonce u regionálního manažera SP ČR iniciovat a navrhovat témata diskusního semináře, případně kulatého stolu.

Zaměstnávání vězňů  – workshop pro zaměstnavatele v Olomouckém kraji

Svaz průmyslu a dopravy ČR uspořádal ve spolupráci s Generálním ředitelstvím vězeňské služby ČR a Krajskou pobočkou úřadu práce v Olomouci workshop na téma „Zaměstnávání vězňů a jejich vstup na trh práce.“ Setkání se konalo s cílem zprostředkování aktuálních informací o možnostech spolupráce regionálních firem s Vězeňskou službou ČR v oblasti zaměstnávání vězňů. Na workshopu byl věnován prostor také tématu reintegrace osob po výkonu trestu a konkrétním příkladům dobré spolupráce mezi zaměstnavateli a věznicemi v různých regionech.

Na Burzách práce a vzdělání se opět představily desítky firem a středních odborných škol nejen z Olomouckého kraje

V září a říjnu minulého roku se v okresních městech Olomouckého kraje (vyjma Jeseníku) veřejnosti představili významní a úspěšní regionální zaměstnavatelé. Spolu s nimi zároveň vystavovaly i vybrané střední školy technického a řemeslného zaměření. Účelem této osvětové a motivační akce pro návštěvníky z řad žáků, studentů, rodičů a kariérních poradců je umožnit bezprostřední setkání s personalisty a pedagogy. Svaz průmyslu a dopravy ČR je jedním z organizátorů této akce, o kterou je zájem také v řadách jeho členských firem. Více...

Kulatý stůl k Regionální sektorové dohodě pro Olomoucký kraj v oblasti elektrotechniky

V lednu tohoto roku uspořádalo regionální zastoupení v Olomouci kulatý stůl, kterého se účastnili signatáři Regionální sektorové dohody pro Olomoucký kraj v oblasti elektrotechniky. Účastníci z řad zaměstnavatelů, středních škol, krajského úřadu a úřadu práce diskutovali o možnostech vzájemná spolupráce v roce 2017. Na tomto setkání byly mimo jiné představeny aktivity dalších partnerů ve vztahu k polytechnickému vzdělávání, např. Univerzity Palackého v Olomouci, nebo OK4Inovace.

Spolupráce s regionálními médii

Svaz průmyslu a dopravy ČR navázal v roce 2016 spolupráci s Deníkem a podílel se na vzniku speciální tematické přílohy „Potřebujeme práce vás, aneb Technika – obor budoucnosti“. Příloha, která vyšla 26. 9. 2016 v mutacích pro Olomoucký kraj a poskytla čtenářům praktické informace z oblasti trhu práce a snažila se odpovědět na otázku, proč se vyplatí studovat a pracovat v technických a řemeslných oborech. Čtenáři se také dozvěděli, jaké středoškolské obory jsou u zaměstnavatelů dlouhodobě žádané a vysoce ceněné a kde mohou hledat další informace.

Projekt NORD: rok 2017 nejen ve znamení diskusních seminářů a kulatých stolů

Již v listopadu minulého roku připravilo regionální zastoupení SP ČR ve spolupráci s pražskými kolegy ze Sekce zaměstnavatelské diskusní seminář na téma „Nové veřejné zakázky“, který se konal ve Zlíně. V lednu tohoto roku jsme navázali seminářem na téma „Trestní odpovědnost právnických osob“ (Olomouc) a „Nové veřejné zakázky“ (Pardubice).

Nejbližším diskusním seminářem budou „Novinky v pracovně-právní legislativě“ (novela zákoníku práce a novela zákona o specifických zdravotních službách), který se koná v 14.3. Olomouci.

Cílem těchto setkání je seznámení účastníků s aktuální legislativou a získání zpětné vazby ohledně praktických zkušeností.

Kulaté stoly přinášejí možnost diskuse sociálních partnerů na aktuální témata s důrazem na rozvoj vzájemné spolupráce. Únorové a březnové kulaté stoly jsme věnovali setkání signatářů regionálních sektorových dohod, konkrétně Olomouckého kraje pro odvětví elektrotechniky, Zlínského kraje pro odvětví plastikářské a gumárenské a Pardubického kraje pro odvětví chemie. Již nyní máme tipy na další tematický obsah kulatých stolu a chystáme se je konzultovat s případnými zájemci.

Důležitou informací je, že zaměstnavatelé mohou u regionálního manažera iniciovat a navrhovat témata diskusního semináře, případně kulatého stolu (včetně jeho obsazení).

    • Zadaní pro analytický dokument zaměřený na „regionální“ téma – možnost návrhů tematického zaměření
  • Podpora vzniku účelových partnerství – iniciace a koordinace partnerství pro řešení určeného problému

Informace k plánovaným akcím v Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji naleznete v kalendáři akcí.

S náměty či připomínkami nás neváhejte kontaktovat: Regionální zastoupení pro Olomoucký, Zlínský a Pardubický kraj. (Richard Koubek,regionální manažer. M: 733 643 511; E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět