Řešíme problémy v oblasti trhu práce, školství a infrastruktury

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Zlínský kraj za poslední čtvrtletí roku 2016 a za první dva měsíce letošního roku.

Aktivity Regionálního zastoupení ve Zlínském kraji měly jednoho společného jmenovatele a tím je průběžné řešení společných problémů, jež trápí firemní členskou základnu SP ČR. Mezi hlavní potíže, s nimiž se naše firmy potýkají, patří zejména kritická situace na trhu práce, nedostatek kvalitních absolventů technických oborů, ale také nedostatečné podpora vzdělávání a zvyšování kvalifikací obecně. 

Vedení SP ČR diskutovalo v Uherském Brodě o potřebách zaměstnavatelů

Dne 8. 11. 2016 uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci se Slováckými strojírnami Uherský Brod neformální setkání členských firem z regionu Střední Moravy. Pozvání na diskusní setkání za přítomnosti generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtové přijalo 14 zástupců firem ze Zlínského a Olomouckého kraje.

Předmětem diskuse moderované generální ředitelkou SP ČR byly aktuální potřeby zaměstnavatelů v oblasti trhu práce, školství a infrastruktury, přičemž hlavním účelem bylo získání nových impulsů pro rozvoj a prohloubení vzájemné spolupráce a sdílení vzájemných zkušeností. O úvod k jednotlivým tématům a diskusi na odborné úrovni se postarali zástupci odborných sekcí SP ČR, na které se přítomní mohli obracet se svými dotazy a náměty.

Setkání proběhlo k oboustranné spokojenosti. Ze zpětné vazby účastníků setkání vyplynulo, že tento formát setkání považují za přínosný a uvítali by jeho pokračování.

Svaz průmyslu a dopravy opět podpořil konferenci Škola ve firmě, firma ve škole

Konference představuje významnou platformu pro sdílení informací a diskusi k tématům a trendům, které mají vliv na vzdělávání, školství, trh práce a další související oblasti. Pravidelně se jí účastní zástupci zaměstnavatelů (včetně mnohých členů Svazu), vzdělávacích institucí a organizací státní správy a samosprávy. Obdobně jako v předcházejícím ročníku také během tohoto vystoupil zástupce SP ČR, tentokrát na téma Průmysl 4.0. SPČR je připraven podpořit konferenci i během letošního ročníku.

Diskusní fórum k tématu nových veřejných zakázek ve Zlíně

Regionální zastoupení nabídlo v listopadu minulého roku členským i nečlenským firmám a institucím ze Zlínského kraje možnost zúčastnit se diskusního fóra k aktuálnímu tématu veřejných zakázek. Účastníci setkání diskutovali mimo jiné tyto okruhy témat: zadávací proces, předběžné tržní konzultace, rámcové dohody, znovuzavedení ekonomické kvalifikace, ekonomicky nejvýhodnější nabídka jako jediné základní hodnotící kritérium, možnost vyloučení dodavatele z důvodu profesního pochybení, self-cleaning dodavatele, možnost nejdříve hodnotit a následně posoudit nabídku a další.

Spolupráce regionálními médii

Svaz průmyslu a dopravy ČR navázal v roce 2016 spolupráci s Deníkem a podílel se na vzniku speciální tematické přílohy „Potřebujeme práce vás, aneb Technika – obor budoucnosti“. Příloha, která vyšla 26. 9. 2016 v mutaci pro Zlínský kraj poskytla čtenářům praktické informace z oblasti trhu práce a snažila se odpovědět na otázku, proč se vyplatí studovat s pracovat v technických a řemeslných oborech. Čtenáři se také dozvěděli, jaké středoškolské obory jsou u zaměstnavatelů dlouhodobě žádané a vysoce ceněné a kde mohou hledat další informace.

Projekt NORD: rok 2017 ve znamení podpory vzdělávání a sociálního dialogu

Již v listopadu minulého roku připravilo regionální zastoupení SP ČR ve spolupráci s pražskými kolegy se Sekce zaměstnavatelské diskusní seminář na téma Nové veřejné zakázky, který se konal ve Zlíně. V lednu tohoto roku jsme navázali seminářem na téma Trestní odpovědnost právnických osob (Olomouc) a Nové veřejné zakázky (Pardubice).

Nejbližším diskusním seminářem budou Novinky v pracovně-právní legislativě (novela zákoníku práce a novela zákona o specifických zdravotních službách), který se koná v 14.3. Olomouci.

Cílem těchto setkání je seznámení účastníků s aktuální legislativou a získání zpětné vazby ohledně praktických zkušeností.

Kulaté stoly přinášejí možnost diskuse sociálních partnerů na aktuální témata s důrazem na rozvoj vzájemné spolupráce. Únorové a březnové kulaté stoly jsme věnovali setkání signatářů regionálních sektorových dohod, konkrétně Olomouckého kraje pro odvětví elektrotechniky, Zlínského kraje pro odvětví plastikářské a gumárenské a Pardubického kraje pro odvětví chemie. Již nyní máme tipy na další tematický obsah kulatých stolu a chystáme se je konzultovat s případnými zájemci.

Důležitou informací je, že zaměstnavatelé mohou u regionálního manažera iniciovat a navrhovat témata diskusního semináře, případně kulatého stolu (včetně jeho obsazení).

    • Zadaní pro analytický dokument zaměřený na „regionální“ téma – možnost návrhů tematického zaměření
  • Podpora vzniku účelových partnerství – iniciace a koordinace partnerství pro řešení určeného problému

Informace k plánovaným akcím v Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji naleznete v kalendáři akcí.

S náměty či připomínkami nás neváhejte kontaktovat: Regionální zastoupení pro Olomoucký, Zlínský a Pardubický kraj. (Richard Koubek,regionální manažer. M: 733 643 511; E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět