V Královéhradeckém kraji se hodnotily sektorové dohody a rozvíjelo technické školství

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Královéhradecký kraj za poslední čtvrtletí roku 2016 a za první dva měsíce letošního roku.

Aktivity Regionálního zastoupení v Královéhradeckém kraji měly jednoho společného jmenovatele a tím je průběžné řešení společných problémů, jež trápí firemní členskou základnu SP ČR. Protože nám není lhostejná kritická situace na trhu práce, zejména v oblasti absolventů technických škol, která ohrožuje nejen další rozvoj průmyslu, ale i současnou výrobu a existenci některých firem, podporujeme v regionu technické vzdělávání i konkrétními aktivitami našeho krajského zastoupení.

Pracovní setkání aktérů Regionální sektorové dohody pro strojírenství v Královehradeckém kraji

Dne 21. září 2016 se v Hradci Králové uskutečnilo pracovní setkání signatářů Regionální sektorové dohody (RSD) pro Královéhradecký kraj v oblasti strojírenství. Na programu setkání bylo zhodnocení realizace RSD, plán a návrh dalších aktivit na podporu technického vzdělávání a diskuze aktérů k efektivním formám spolupráce zaměstnavatelů a středních škol. 

Více jak dvě desítky signatářů hodnotily výsledky sektorové dohody pro textilní průmysl

Regionální sektorová dohoda pro Královehradecký kraj v oblasti textilního a oděvního průmyslu byla hodnocena jejími signatáři při setkání u kulatého stolu rovněž v září loňského roku. Diskuse o efektech a s dohodou souvisejících aktivitách se v Hradci Králové zúčastnilo více jak dvacet zástupců svazů a asociací a firem. Nechyběli zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR. Setkání se neslo v konstruktivním duchu a kromě informací o aktuální situaci v textilním a oděvním průmyslu, situaci ve školství a na trhu práce ve spojitosti s textilem, účastníci obdrželi také zprávu o tom, co se od podpisu dohody v dubnu 2015 podařilo. Konkrétním výstupem jednání byla domluva na dalších krocích a aktivitách, jimiž chtějí signatáři přispět k rozvoji tohoto tradičního odvětví.

Legislativa a právo srozumitelné pro každého Pro členské firmy Svazu průmyslu a dopravy ČR uspořádalo v loňském roce naše regionální zastoupení sérii diskusních fór na témata „Trestní odpovědnost právnických osob,“ „Nové veřejné zakázky“, „Novinky v pracovně právní legislativě“. Letos se můžete těšit například na diskusní fórum na téma „Novinky v oblasti ochrany osobních údajů“ v březnu 2017.

Zajištění odborné úrovně středních škol

Situace se zajištěním kvalitních učitelů strojírenských a elektrotechnických předmětů na školách v Královéhradeckém kraji je neuspokojivá. Na středních školách, vyučujících potřebné strojírenské a elektrotechnické obory dnes v kraji chybí kvalitní odborníci. Ze232 potřebných odborných učitelů v rámci kraje je již nyní 54 důchodců a 49 dalších pak dosáhne důchodového věku do tří let. Pokud se do té doby nepodaří najít adekvátní a kvalifikovanou náhradu, bude nutno omezit počty žáků na zmíněných studijních oborech, nikoli kvůli nezájmu žáků, ale kvůli omezení odborné kapacity škol. 

S vědomím tohoto problému, ohrožujícího zachování výroby a zaměstnanosti v kraji, přistoupil hejtman Lubomír Franc k předložení návrhu zavedení zvláštního příplatku učitelům odborných předmětů strojírenských a elektrotechnických oborů SŠ v kraji, který zastupitelstvo kraje schválilo a uvolnilo na něj na letošní a příští školní rok celkem 10 milionů korun. Naše Regionální zastoupení proto oslovilo členské firmy SP ČR s žádostí o pomoc a domluvilo pro tyto školy exkurze, praxe, workshopy a další obdobné osvětové aktivity. V těchto aktivitách hodláme pokračovat i v dalším období.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět