Královéhradecký kraj zná své nejlepší firmy

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Královéhradeckém kraji v roce 2016 a v prvních měsících tohoto roku.

Závěr roku 2016 probíhal i v Královéhradeckém kraji ve znamení podnikatelských soutěží – vyhlašováni byli vítězové soutěží Firma roku i Podnikatel roku. Zajímavé akce se však konaly v rámci celého posledního loňského čtvrtletí. Podnikatele určitě zajímá i podoba krajského rozpočtu a plány nově zvoleného hejtmana Královéhradeckého kraje.

Firmou roku Královéhradeckého kraje je Fabio, živnostníkem roku se stala grafička

Výrobce rostlinných olejů Fabio Produkt z Holína u Jičína získal ocenění Firma roku 2016 v Královéhradeckém kraji. Živnostníkem roku je Lucie Ernestová z Hradce Králové, která vlastní grafické studio, v němž vytváří hry a dárky. O vítězích krajského kola soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, rozhodla odborná porota, v níž nechyběli ani zástupci SP ČR.

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje je Jiří Štěpán

Na ustavujícím zastupitelstvu byl hejtmanem zvolen PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. (ČSSD), dosavadní proděkan Filozofické fakulty UHK. Nahradil tak Lubomíra France, který ve funkci hejtmana působil osm let. Kromě volby hejtmana volili noví krajští zastupitelé náměstky a členy rady kraje. Bylo také založeno dvanáct výborů zastupitelstva a do funkcí byli zvoleni jejich předsedové. Více...

Královéhradecký kraj má schválený rozpočet na příští rok

Rozpočet na rok 2017 je navrhován jako přebytkový ve výši 262,5mil. Kč. Možnosti rozpočtu na rok 2017 zdaleka nepokrývají požadavky některých odvětví, a to jak u běžných, tak u kapitálových výdajů, jedná se zejména o výdaje související s kofinancováním a předfinancováním projektů spolufinancovaných z fondů EU, výdaje na opravy komunikací, akce hrazené z Fondu rozvoje a reprodukce KHK, rizikem mohou být i výdaje na sociální služby a zdravotnictví. Více…

Zvýšení rozpočtového určení daní pro obce

Královéhradecký kraj vyslovil podporu zákonodárné iniciativě, která má zajistit zvýšení rozpočtového určení daní pro obce, a to se souhlasem krajského zastupitelstva. Autorem iniciativy je sousední Pardubický kraj. Návrh legislativní iniciativy bude dál odeslán k projednání Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Tato iniciativa má napravit stav, kdy byl od roku 2012 obcím snížen jejich podíl na celostátním hrubém výnosu DPH.

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji

Byla zahájena realizace projektu „Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji (KAP)“, jehož realizátorem je Královéhradecký kraj a SP ČR se aktivně podílí na jeho tvorbě. Cílem projektu je zlepšení řízení škol, rozvoj hodnocení kvality vzdělávání a plánování strategických kroků vedoucích ke zvýšení kvality vzdělávací soustavy kraje i jednotlivých škol. 

KAP mimo jiné umožní plánovat, koordinovat a sledovat tematické intervence v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a v Integrovaném regionálním operačním program ve shodě s dlouhodobými potřebami a prioritami kraje a škol v území. V rámci projektu budou postupně vytvořeny dva Krajské akční plány, které stanoví priority nutné k dosažení cílů vzdělávací politiky na území Královéhradeckého kraje.

Firma škole a Škola firmě 2016

Společné ocenění Královéhradeckého kraje a Krajské hospodářské komory KHK pro střední školy a firmy, které nejlépe propojují výuku s praxí. Spolupráce je důležitá především kvůli podpoře technických oborů.

Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje

V Hradci Králové byla slavnostně podepsána dohoda o partnerství Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje. Pakt se stává novou platformou pro vytvoření spolupráce k propojení politik a strategických aktivit v oblasti trhu práce a zaměstnanosti s rozvojem ekonomiky a konkurenceschopnosti Královéhradeckého kraje. Více...

V Královéhradeckém kraji v únoru odstartoval projekt na podporu absolventů

Projekt „Zaměstnaný absolvent“, jehož cílem je zvýšení zaměstnatelnosti absolventů v regionu, odsouhlasila Rada Královéhradeckého kraje. Projekt, který je jednou z aktivit v rámci Paktu zaměstnanosti Královéhradeckého kraje, jehož zakládajícím signatářem je i SP ČR, odstartoval v únoru letošního roku. Poradenství, ale i cennou placenou praxi by díky němu v následujících dvou letech mohlo najít až 150 studentů posledních ročníků.

SPŠ, SOŠ a SOU Hradební v Hradci Králové oslavila 65. výročí

Dne 9. září 2016 se uskutečnilo setkání u příležitosti oslav 65. výročí vzniku školy. Na programu bylo seznámení se současnou podobou školy formou krátkého dokumentárního filmu, prohlídkou pracovišť, debatou s pedagogickými pracovníky. Byl vydán školní almanach, který zájemce seznamuje nejen s odborným profilem tohoto vzdělávacího zařízení, ale i se zájmovými aktivitami.

Burzy škol

V rámci pomoci v rozhodování žáků ohledně jejich budoucího profesního směřování se v Královéhradeckém uskutečnila série přehlídek středních škol. Na nich měli zájemci a jejich rodiče možnost seznámit se nejen s odborným zaměřením škol, ale i konkrétní nabídkou studijních programů.

  • Prezentace středních škol 7. října 2016 – 8. října 2016, Náchod www.vybiramstredni.cz
  • Prezentace středních škol a zaměstnavatelů 14. října 2016 – 15. října 2016, Zámecká jízdárna Rychnov nad Kněžnou
  • Prezentace středních škol 21. října 2016 – 22. října 2016, Trutnov, Uffo www.vybiramstredni.cz 
  • Prezentace středních škol a zaměstnavatelů 2016 4. listopadu 2016 – 5. listopadu 2016, Jičín
  • Prezentace středních škol a zaměstnavatelů 2016 11. listopadu 2016 – 12. listopadu 2016, Aldis Hradec Králové
David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět