Dobré dopravní spojení do firem i osvěta v oblasti technického vzdělávání

Paleta aktivit regionálního zastoupení SP ČR Ústeckého kraje byla v minulém roce velmi pestrá.

Vedle již tradičního důrazu na osvětu v oblasti technického školství, například prostřednictvím workshopů pro výchovné a kariérní poradce základních škol, se pracovníci zastoupení snažili v regionu rozproudit i debatu nad dalšími aktuálními regionálními tématy, jakými jsou například dopravní spojení do firem pro zaměstnance či spolupráce s výzkumnými organizacemi.

Soulad potřeb trhu práce se vzděláváním na úrovni základních škol

Jedním z klíčových nedostatků při ekonomickém rozvoji regionů je nesoulad potřeb trhu práce s profilem absolventů středních a vysokých škol. Základy budoucího profesního uplatnění jsou přitom žákům poskytovány již v průběhu devíti let na základní škole. Je potřeba získat přesnější a relevantnější informace o tom, jakým způsobem základní škola působí na profesní formování žáků, a jak je otevřená pro spolupráci s budoucími zaměstnavateli těchto žáků.

Od 8. prosince 2016 do 15. ledna 2017 se mohly školy i zaměstnavatelé z Ústeckého a Jihomoravského kraje zapojit do dotazníkového šetření, které je součástí unikátní analýzy SP ČR souladu hospodářského profilu regionu s výsledky vzdělávání na úrovni základního školství. Analýzu nyní zpracovává Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s agenturou CzechInvest a Mendelovou univerzitou v Brně.

Dobré dopravní spojení do firem hraje pro zaměstnance důležitou roli

Dobré dopravní spojení je pro řadu lidí jedním z důležitých kritérií při rozhodování se o setrvání v zaměstnání či hledání nové práce, na což je třeba, vzhledem k nedostatku kvalifikovaných pracovníků na trhu, brát čím dál větší zřetel, shodli se zástupci firem z Ústeckého kraje. Své připomínky a podněty k dopravní obslužnosti v regionu diskutovali za podpory Svazu průmyslu a dopravy ČR, agentury CzechInvest a Krajské hospodářské komory s vedoucím příslušného oddělení krajského úřadu panem Jaroslavem Jeřábkem v říjnu loňského roku na setkání v Mostě.

Zaměstnavatele trápí zejména svozy zaměstnanců z malých obcí, nedostatečná kapacita již stávajících linek či ne příliš odpovídající nastavení jízdních řádů vzhledem k pracovní době při směnných provozech. Řešena byla také otázka příspěvku na dopravu zaměstnanců do práce, jakožto jednoho z možných benefitů podporujících mobilitu pracovní síly. Tento příspěvek je však potřeba zahrnout do daňového základu i do vyměřovacího základu pojistného, což díky konstrukci tzv. superhrubé mzdy dále přispívá ke zvýšení základu daně z příjmů o tzv. povinné pojistné hrazené zaměstnavatelem, současně je doprovází složitá kontrola.

Vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Jaroslav Jeřábek dále představil nový integrovaný systém dopravy Ústeckého kraje a jeho výhody pro cestující do zaměstnání. Nový integrovaný tarif platný od začátku loňského roku přinesl možnost na jeden jízdní doklad cestovat různými dopravními prostředky smluvních partnerů. Přestupní jízdní doklady jsou několikaminutové až několikadenní. Dalším benefitem je řada slev, které jsou vázány na předplatné jízdné.

Odstartovaly workshopy pro výchovné a kariérní poradce základních škol

S cílem přiblížit dětem možnosti technického vzdělávání a technické obory proběhly loni na podzim workshopy pro výchovné a kariérní poradce základních škol. Jsou to právě oni, kteří jsou s dětmi v denním kontaktu, znají jejich schopnosti a dovednosti a mohou jim pomoci při volbě střední školy s ohledem na budoucí povolání. Setkání pořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s dalšími regionálními zástupci zaměstnavatelů a krajskou pobočkou úřadu práce. První ze série setkání proběhlo na podzim tohoto roku v Mostě, kterého se zúčastnilo přes 30 kariérních a výchovných poradců základních škol z okresu Most, Louny, Teplice a Chomutov. Účastníci získali informace o pracovním trhu regionu a seznámili se s fenoménem čtvrté průmyslové revoluce. Diskutovalo se také o možnostech nastavení spolupráce základních škol se středními školami a místními podniky. A protože o vývoji nelze pouze hovořit a není nad to, vidět vše na vlastí oči, výchovní a kariérní poradci navštívili v rámci workshopu jednu z místních výrobních společností. Další workshop pro okresy Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín proběhl 14. února 2017 v krajském městě. Spojení se základními školami a přenos informací hodlá regionální zastoupení SP ČR udržovat po celý letošní rok, mimo jiné prostřednictvím vydávání informačního bulletinu. 

Spolupráce v Ústeckém kraji posiluje

Dne 12. září 2016 se uskutečnil slavnostní Sněm Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje (HSR-ÚK), který schválil přijetí nových členů. Řádným členem krajské tripartity se stal Svaz průmyslu a dopravy ČR, Ústecký kraj a Českomoravská komora odborových svazů reprezentovaná regionální radou. „Těší nás přijetí za členy HSR-ÚK, kde budeme moci hájit zájmy místních zaměstnavatelů, ale také společnými silami s dalšími partnery přispívat k hospodářskému a sociálnímu rozvoji Ústeckého kraje,“ sdělila regionální manažerka SP ČR pro Ústecký a Karlovarský kraj Radka Šplíchalová.

SP ČR na Podnikatelském fóru Ústeckého kraje

Svaz průmyslu a dopravy ČR a jeho činnosti na celostátní i regionální úrovni představila na loňském červnovém fóru generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová. Vyzdvihla také posílení regionálních aktivit SP ČR v Ústeckém kraji prostřednictvím práce nové regionální manažerky Radky Šplíchalové. Vzhledem k zaměření fóra zmínila dále především úspěchy a požadavky Svazu při řešení nedostatku kvalifikované pracovní síly, reformy vzdělávání a trhu práce. „Podařilo se nám prosadit řadu opatření, například povinné přijímací zkoušky do maturitních oborů či daňové úlevy pro zaměstnance, kteří vzdělávají žáky. Kromě iniciativy v oblasti legislativy pořádáme řadu akcí přímo v regionech, kde se snažíme motivovat ke studiu technických oborů žáky a studenty základních a středních škol a propojovat firmy se školami,“ řekla Dagmar Kuchtová.

Na fóru představily své úspěchy i výsledky spolupráce se vzdělávacími a výzkumnými organizacemi také firmy působící v regionu. Mezi nimi byli i členové SP ČR, TOS Varnsdorf, a.s., která letos otevírá soukromou střední školu přímo v areálu společnosti a Unipetrol, a.s., která zahájila realizaci největší investice v historii českého petrochemického průmyslu v objemu 8,5 miliardy Kč. Akci uspořádala Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje a Ústecký kraj, mezi partnery patřil Svaz průmyslu a dopravy ČR.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět