Debata k dalšímu vývoj kurzu koruny i workshopy pro kariérní poradce

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Karlovarský kraj za poslední čtvrtletí roku 2016 a za první dva měsíce letošního roku.

Paleta aktivit regionálního zastoupení SP ČR Karlovarského kraje byla v minulém roce velmi pestrá. Vedle již tradičního důrazu na osvětu v oblasti technického školství, například prostřednictvím workshopů pro výchovné a kariérní poradce základních škol, se pracovníci zastoupení snažili v regionu rozproudit i debatu nad dalšími aktuálními tématy, jakými jsou například opuštění kurzového závazku ČNB či nad novinkami v oblasti veřejných zakázek.

Workshopy pro výchovné a kariérní poradce základních škol

S cílem přiblížit dětem možnosti technického vzdělávání a technické obory proběhly loni na podzim workshopy SP ČR pro výchovné a kariérní poradce základních škol. Jsou to právě oni, kteří jsou s dětmi v denním kontaktu, znají jejich schopnosti a dovednosti a mohou jim pomoci při volbě střední školy s ohledem na budoucí povolání. Setkání pořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s dalšími regionálními zástupci zaměstnavatelů a krajskou pobočkou úřadu práce. Účastníci získali informace o pracovním trhu regionu, nabídkou středních škol a seznámili se s fenoménem čtvrté průmyslové revoluce. Diskutovalo se také o možnostech nastavení spolupráce základních škol se středními školami a místními podniky.

Vzhledem ke kladným odezvám a vysoké účasti bude regionální zastoupení ve workshopech pokračovat i v letošním roce. Spojení se základními školami a přenos informací budeme udržovat také prostřednictvím vydávání informačního bulletinu.

Podnikatelé diskutovali s guvernérem ČNB o dopadech kurzového závazku ČNB

V březnu 2016 se v Karlových Varech uskutečnil kulatý stůl s podnikateli, kde byly diskutovány zkušenosti a dopady umělého oslabení koruny a očekávání dalšího vývoje. Svaz průmyslu zastupoval ředitel Sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek. Většina zúčastněných hodnotila převážně přínosy oslabení koruny na jejich současné výsledky pozitivně, a to buď jako zástupci firmy, jejíž velká část produkce je určena na export, nebo v rámci turistického ruchu v regionu, kde opět většina klientů přichází ze zahraničí. 

Z diskuse například vyplynulo, že firmy musí pro příští rok s variantou exitu ve svých očekáváních kalkulovat. A i když nelze přesně říct další vývoj kurzu, je nutné reálně vnímat možnost jeho posilování. Variantu očekávání posilování kurzu CZK/EUR následně po exitu naznačila i většina respondentů ankety Svazu v závěru loňského roku. Největší obavou pro firmy je ale případná výrazná volatilita či skokovost kurzu po upuštění závazku, na což ale guvernér ČNB podnikatele ubezpečil, že zájmem ČNB je tlumit po nějakou dobu případné výkyvy. Míra tolerance ke skokové změně ze strany ČNB bude tedy zpočátku omezená. Konkrétní zkušenosti a další vyjádření podnikatelské sféry a guvernéra ČNB naleznete ve video záznamu z Kulatého stolu.

Novinky v oblasti veřejných zakázek

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ) nabyl účinnosti dne 1. října 2016 a oproti tomu dosavadnímu vyžaduje zcela nový přístup. Jelikož umožňuje větší flexibilitu zadavatelů, obsahuje i mnohem méně kazuistických pravidel a je celkově mnohem méně formalistický. To ovšem může znamenat řadu nejasností a těžkostí.

Regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR proto v listopadu loňského roku uspořádalo pro firmy, organizace a instituce workshop věnující se novému ZZVZ. Jeho změnami a úskalími účastníky provedla specialistka na veřejné zakázky JUDr. Monika Emanuelová.
 

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět