O diskusi na téma GDPR byl velký zájem i mezi firmami na Královéhradecku

Regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v Liberci zorganizovalo za aktivní účasti odborníků SP ČR diskusní fórum na téma novinek v ochraně osobních údajů v souvislosti s evropským nařízením GDPR. 

Hlavním cílem setkání, které se uskutečnilo v Hotelu Černigov v Hradci Králové, bylo umožnit oboustrannou výměnu informací, která bude mj. sloužit pro další spolupráci SP ČR s vládou a přípravu pozice SP ČR ke vznikající novele zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, kterou odborníci označují za největší změnu v práci s osobními údaji za posledních dvacet let.

Celým diskusním fórem provázela manažerka pro digitální ekonomiku SP ČR Tereza Šamanová a s technickými aspekty ochrany osobních údajů digitálního prostředí pak Daniel Joksch, specialista na datovou architekturu ze společnosti IBM Česká a Slovenská republika.

Od příštího roku budou všechny firmy a instituce nuceny přizpůsobit se zcela novým pravidlům práce s osobními údaji, která přináší evropská reforma. Nová pravidla se dotknou obzvláště těch správců údajů, kteří pracují s citlivými daty. Zástupci firem se velmi aktivně zapojovali do diskuse a odpovídali např. na otázky typu:

Víte o těchto novinkách a jste na ně připraveni? Jste informováni o tom, že jsou s touto reformou spojené novinky jako zcela nové pojetí osobních údajů, způsobu jejich ochrany (která je přirovnávána k "novému BOZP") a povinnosti jako zřízení funkce pověřence pro ochranu osobních údajů ve firmách a institucích či provádění komplikovaných hodnotících procesů, jejichž cílem je dosáhnout a prokázat shodu všech procesů zpracování osobních údajů s novými pravidly? A že za porušení nových povinností hrozí vysoké pokuty až do výše 4% ročního obratu nebo 20 milionů eur?

Zástupci přítomných firem projevili velký zájem o pokračování diskusí na toto téma na podzim letošního roku.

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět