Změna image Moravskoslezského kraje a aktuální situace v dole Paskov

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Moravskoslezském kraji v prvních měsících tohoto roku.

Změna image Moravskoslezského kraje, výstavba Moravskoslezského inovačního centra a vědecké knihovny, podpora vzniku nových pracovních míst a technického vzdělávání, propojení všech chytrých technologií v jeden celek, rozvoj zákaznických služeb v dopravě, podpora mezigeneračního soužití, "zdravé" zdravotnictví i ochrana životního prostředí. To jsou nosná témata, která chce v příštích letech uvést do života v Moravskoslezském regionu krajská koalice ANO, KDU-ČSL a ODS.

Těžba v dole Paskov skončí na konci března. V dubnu bude muset odejít 800 zaměstnanců. Novou práci zatím získaly jen tři desítky z nich. Nabídku na koupi důlní společnosti OKD podala společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Druhým zájemcem je zahraniční hedgeový fond.

Změna image Moravskoslezského kraje

Změna image Moravskoslezského kraje, výstavba Moravskoslezského inovačního centra a vědecké knihovny, podpora vzniku nových pracovních míst a technického vzdělávání, propojení všech chytrých technologií v jeden celek, rozvoj zákaznických služeb v dopravě, podpora mezigeneračního soužití, "zdravé" zdravotnictví i ochrana životního prostředí. To jsou nosná témata, která chce v příštích letech uvést do života v Moravskoslezském regionu krajská koalice ANO, KDU-ČSL a ODS. Jak už zástupci koalice dříve deklarovali, programy stran jsou si velmi podobné a vytvářejí průsečíky v klíčových oblastech.

Z dolu Paskov odejde osm set pracovníků OKD

Z třinácti set zaměstnanců Paskova využily nabídku na přechod do jiných šachet jen dvě stovky pracovníků. Propouštění hledají delší perspektivu než šest let do konce těžby v OKD.

Ze zhruba osmi stovek zaměstnanců OKD, kteří budou muset v dubnu z firmy odejít kvůli ukončení těžby v dole Paskov, jich přes úřad práce získaly novou práci zatím jen tři desítky.

Těžba v Paskově skončí na konci března. Na šachtách ve Staříči a Chlebovicích zůstanou tři stovky z celkových třinácti set pracovníků, kteří zajistí útlum dolu. Tři měsíce potrvá režim konzervace, mezitím OKD získá povolení k technické likvidaci. Více...

Krajská koalice: Chceme kraji dodat novou energii

Změna image Moravskoslezského kraje, výstavba Moravskoslezského inovačního centra a vědecké knihovny, podpora vzniku nových pracovních míst a technického vzdělávání, propojení všech chytrých technologií v jeden celek, rozvoj zákaznických služeb v dopravě, podpora mezigeneračního soužití, "zdravé" zdravotnictví i ochrana životního prostředí.

To jsou nosná témata, která chce v příštích letech uvést do života v Moravskoslezském regionu krajská koalice ANO, KDU-ČSL a ODS. Jak už zástupci koalice dříve deklarovali, programy stran jsou si velmi podobné a vytvářejí průsečíky v klíčových oblastech.

KRAJ: PODNIKAVĚJŠÍ A ZAMĚSTNANĚJŠÍ, ATRAKTIVNĚJŠÍ, VZDĚLANĚJŠÍ, BEZPEČNĚJŠÍ, ČISTĚJŠÍ, BOHATŠÍ, ZDRAVĚJŠÍ

„Moravskoslezskému kraji chceme dodat novou energii. Jsme regionem, který ctí svou průmyslovou historii a určitě ji dokážeme více zhodnotit chytrým propojením moderních technologií a vzdělaných lidí.  Nesmíme se  však  omezit pouze na výrobu, ale i na vývoj a výzkum technologií a vše více sprovázet  podnikáním. Tak vznikne prostor pro zaměstnanost všech a také se zvýší úspěšnost našich firem na světových trzích. Hlavním nástrojem by mělo být Moravskoslezské inovační centrum, díky němuž se začne budovat průmysl chytrých technologií, které budou doplňovat stávající těžký průmysl,“ sdělil hejtman MSK Ivo Vondrák. „Související oblastí je vzdělávání, kde se zaměříme na zvyšování kvality ve všech školách a vzdělávacích organizacích v našem kraji s maximálním důrazem na rozvoj technického vzdělávání v moderních oborových centrech. Je nutné zintenzivnit rozvoj dovedností pro život a práci, jako komunikaci v angličtině, podnikavost i využívání moderních technologií. Musíme umět nabídnout firmám lidi, kteří budou schopni nastoupit a téměř ihned pracovat,“ dodává hejtman Ivo Vondrák. Více...

Vznik recyklačního průmyslu Česku prospěje – ekologicky i ekonomicky

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) podporuje moderní oběhové hospodářství a postupné omezování skládkování. Oběhové hospodářství má pozitivní dopad na životní prostředí a také nabízí příležitost firmám zapojit se do zpracovatelského a recyklačního průmyslu.

Evropská komise nyní nastavuje jeho parametry. Zároveň „je důležité, aby evropská regulace oběhového hospodářství fungovala efektivně, motivačně a přehnanými náklady neohrozila evropské firmy proti světovým konkurentům,“ upozorňuje Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Svaz stojí na straně aktivního zapojení České republiky do oběhového hospodářství, a to z ekologických i ekonomických důvodů. Jako důležitý aspekt vnímá Svaz střízlivost pohledu na využití zdrojů z odpadů, které musí respektovat hierarchii nakládání s odpady.

„Pokud nelze vzniku odpadu předejít, nebo ho opětovně využít či recyklovat, podporujeme využití alespoň jeho energetického obsahu před skládkováním,“ uvedl člen představenstva SP ČR Milan Chromík s odkazem na ekologické i ekonomické přínosy moderního přístupu k likvidaci odpadu.

Svaz k tomuto zveřejnil i pozici sestavenou experty v rámci Pracovní skupiny pro Oběhové hospodářství.

V České republice však chybí kapacity pro recyklaci nebo využívání mnohých materiálů, které lze definovat jako látky připravené z odpadů nebo jako druhotné suroviny. Tím ztrácí určitý segment průmyslu se všemi svými ekonomickými a společenskými důsledky včetně zaměstnanosti.

„V oběhovém hospodářství vidíme i obchodní příležitost pro tuzemské firmy. V oblasti komunálních odpadů u nás prakticky neexistuje recyklační průmysl. Například balíky papíru vozíme k recyklaci do Německa či plasty do Číny.

Česká republika by si zasloužila vybudovat vlastní recyklační průmysl, což je příležitost i pro členské firmy Svazu,“ doplňuje Chromík. Právě omezení skládkování a větší míra opětovného využití a recyklace může v konečném důsledku pomáhat i firmám šetřit náklady. Více...

Začala se stavět další část obchvatu Opavy

Ředitelství silnic a dálnic dnes (6. března) zahájilo výstavbu silnice I/11 Opava, severní obchvat - východní část. Slavnosti se zúčastnil také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Stavba za 407 milionů korun bez DPH se bude stavět 34 měsíců. Trasa je dlouhá 1, 7 kilometru. I s přilehlými komunikacemi ale vzniknou tři kilometry nových silnic. Jde o jednu z dopravních priorit Moravskoslezského kraje.

„Přeložka silnice I/11 do polohy severního obchvatu odkloní tranzitní dopravu a  odlehčí centrální části Opavy. Vzhledem k tomu, že se jedná o obchvat města, dojde k výraznému snížení vlivů dopravy na okolí stávajících komunikací. Navrhovaný obchvat přispěje ke zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

„Severní obchvat Opavy je sice jen jednou z modernizací dálkové silnice I. třídy číslo 11, která zajišťuje severní spojení Čech s Moravou, Slezskem a Slovenskem, ale přeložka téměř 1,7 kilometru silnice I. třídy bude znamenat zásadní změnu v životě obyvatel Opavy a severozápadní části Moravskoslezského kraje. Přinese citelnou úlevu přetíženým ulicím Těšínské, Krnovské, Rolnické a Vrchní. Zprovoznění obchvatu odlehčí Kateřinkám i středu Opavy od tranzitní dopravy. Efekt stavby ocení i obyvatelé Bruntálska a Krnovska, kterým průjezd historický centrem Opavy komplikuje cestu domů, do krajského města i přístup k dálnici D1 a D48,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Více...

Hejtman se setkal s čínskou velvyslankyní

Počátkem března se hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák setkal s čínskou velvyslankyní J.E. MA Keqinq. Náš region navštívila čínská velvyslankyně již potřetí. Na rozdíl od dvoudenní návštěvy v roce 2015 strávila tentokrát v kraji pouze jeden den, který byl ale zcela naplněn mnoha jednáními s veřejnými i soukromými subjekty. Kromě návštěvy VŠB-Technické univerzitě Ostrava, která má uzavřeny smlouvy o spolupráci s 20 čínskými univerzitami, se zúčastnila slavnostního otevření továrny na výrobu startovacích lithium-iontových baterií nové generace společnosti A123 Systems a také navštívila Vítkovice Machinery Group, kde se zajímala o možnosti spolupráce této klíčové firmy regionu s čínskými protějšky.  Během svého přijetí hejtmanem rovněž projednávala otázky česko-čínských vztahů a zejména pak rozvoj spolupráce mezi regiony.

OKD chce podle HN koupit Křetínský a zahraniční hedgeový fond

Nabídku na koupi důlní společnosti OKD podala společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, píší Hospodářské noviny. Druhým zájemcem je zahraniční hedgeový fond, uvedly. Insolvenční správce OKD Lee Louda ani mluvčí firmy Ivo Čelechovský informaci deníku nechtěli komentovat.

Insolvenční správce Louda ve čtvrtek novinářům sdělil, že posouzení nabídek může trvat i několik týdnů. "Nikdo zatím nemáme vyhodnocené detaily, protože to jsou mnohastránkové nabídky," uvedl.

To, že vedení OKD obdrželo při hledání strategického investora dvě finální nabídky, uvedl Čelechovský po čtvrtečním jednání věřitelského výboru. Zda jde o domácí, nebo zahraniční firmy, odmítl specifikovat. Více...

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět