Inovační vouchery a podpora státu Karlovarskému kraji

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Karlovarském kraji v prvních měsících tohoto roku.

V lednu tohoto roku vláda odsouhlasila Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje a Svaz průmyslu a dopravy ČR se podílí na tvorbě regionálně specifických opatření. Regionální zastoupení SP ČR spoluovlivnilo rozhodnutí podpořit regionální firmy, které spolupracují s vysokými školami a výzkumnými organizacemi.

Karlovarský kraj podpoří firmy, které spolupracují s VŠ a výzkumem

Dne 22. února 2017 zasedla Rada pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje, jejíž členkou je také regionální manažerka SP ČR pro Ústecký a Karlovarský kraj Radka Šplíchalová, abyzhodnotila a schválila návrh Odborného poradního orgánu ve veřejné soutěži pro Inovační vouchery na poskytnutí dotace pro rok 2017.

Inovační vouchery jsou jednorázovou dotací podnikatelům na spolupráci s poskytovatelem znalostí, například vysokou školou či výzkumnou organizací. Přenos znalostí musí vést k posílení konkurenceschopnosti podnikatele, a to zejména tím, že napomůže inovaci jeho produktu, procesu nebo služby.

V letošním ročníku se se svými projekty do veřejné soutěže přihlásilo celkem 12 podnikatelských subjektů, přičemž Odborný poradní orgán doporučil ke schválení sedm z nich v celkové výši 1,1 milion korun. Projekty byly stejně jako v loňském roce rozděleny do dvou skupin dle projektů zaměřených na výrobu a projektů zaměřených na služby.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace zohlednila návrh Odborného poradního orgánu a doporučila Radě a Zastupitelstvu Karlovarského kraje schválit poskytnutí finanční podpory žadatelům o dotaci z prostředků rozpočtu Karlovarského kraje v roce 2017.

 Podpora státu Ústeckému a Karlovarskému kraji nabírá konkrétní podoby

Začátkem března se na půdě Ústeckého a Karlovarského kraje sešly Krajské dozorčí rady složené ze zástupců zaměstnavatelů, škol, měst, úřadů a dalších významných osobností veřejného života. Cílem bylo projednat připravovaná opatření a konkrétní aktivity vedoucí k znovu nastartování prosperity a zlepšení konkurenceschopnosti strukturálně postižených krajů, mezi které Ústecký a Karlovarský kraj bezpodmínečně patří.

V lednu tohoto roku vláda odsouhlasila Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, který obsahuje návrh postupu, jak těmto regionům pomoci zlepšit hospodářskou i sociální situaci. Materiál připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj společně s úřadem vládního zmocněnce a dotčenými kraji.

Ve své implementační části Strategický rámec zřizuje odborné struktury, které byly pověřeny dohledem nad naplňováním dokumentu. Na úrovni krajů se jedná právě o Krajskou dozorčí radu, jejímž členem jsou i regionální zastoupení SP ČR.

Konkrétní národní i regionálně specifická opatření mají podobu finančních prostředků či systémových změn a jsou detailně rozpracována v akčním plánu, který bude vládě předložen na konci května tohoto roku. Opatření a aktivity, které v prvním akčním plánu nebudou zohledněny, budou zapracovány do dalších akčních plánů v následujících letech. Již v červnu 2017 naváže příprava druhého akčního plánu, který bude vládou ČR schvalován v roce 2018. Takovýto proces bude probíhat každý rok ve stejné časové ose.

Přehled typových opatření naleznete na www.restartregionu.cz, kde se můžete zapojit do procesu i Vy a vyplněním formuláře navrhnout vlastní opatření k přeměně regionu.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět