Snaha o soulad vzdělávání na základních školách s potřebami trhu práce

Přehled některých aktivit a akcí, které v první části roku připravilo regionální zastoupení SP ČR pro Ústecký kraj.

Společně s dalšími zástupci zaměstnavatelů v kraji zakládá regionální zastoupení SP ČR pro Ústecký kraj kontaktní místa s cílem efektivněji propojit potřeby škol a firem. Vychází přitom i z výstupů Analýzy souladu potřeb trhu práce se vzděláváním na základních školách. Průběžně se pracovníci zastoupení stále věnují i přenosu informací kariérním poradcům na školách a zapojují se do aktivit Krajského akčního plánu vzdělávání.

Je vzdělávání na základních školách v souladu s potřebami trhu práce?

V průběhu prosince 2016 až ledna 2017 se školy i zaměstnavatelé z Ústeckého a Jihomoravského kraje zapojili do dotazníkového šetření, které je součástí unikátní analýzy souladu hospodářského profilu regionu s výsledky vzdělávání na úrovni základního školství. Analýzu zpracoval Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s agenturou CzechInvest a Mendelovou univerzitou v Brně.

Jedním z klíčových nedostatků při ekonomickém rozvoji regionů je nesoulad potřeb trhu práce s profilem absolventů středních a vysokých škol. Základy budoucího profesního uplatnění jsou přitom žákům poskytovány již v průběhu devíti let na základní škole. Bylo proto potřeba získat přesnější a relevantnější informace o tom, jakým způsobem základní škola působí na profesní formování žáků, a jak je otevřená pro spolupráci s budoucími zaměstnavateli těchto žáků.

Nyní jsou známy výstupy Analýzy, které jsou veřejně přístupné na webových stránkách www.spcr.cz a budou prezentovány na společném setkání firem a základních škol v dubnu 2017 v Ústí nad Labem. Tímto si Vás srdečně dovolujeme pozvat! Pozvánka s přesným datem a místem konání je uveřejněna na webu www.spcr.cz/svaz-v-regionech.

Bližší informace k Analýze Vám zprostředkuje regionální zastoupení SP ČR:

  • Pro Ústecký kraj, regionální manažerka Radka Šplíchalová: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Pro Jihomoravský kraj, regionální manažerka Kateřina Budínková: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zaměstnavatelé v Ústeckém kraji podporují pracující rodiče

V lednu se v prostorách společnosti Hennlich v Litoměřicích proběhl workshop na téma Rodičovství a práce, který se zaměřil především na to, jak skloubit rodičovství a kariéru a benefity pro pracující rodiče. Akce, kterou zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR s agenturou CzechInvest, se zúčastnili zástupci významných výrobních firem z Ústeckého kraje, ale také zástupci města Litoměřice.

Řadě zaměstnavatelů nejsou jejich zaměstnanci s rodinnými povinnostmi lhostejní a snaží se jim vytvořit vhodné pracovní podmínky. Mezi takové zaměstnavatele patří například litoměřická společnost HENNLICH či středočeská firma Linet, kteří se rozhodli pomoct pracujícím rodičům založením dětské skupiny a firemní školky. „Dbáme na propojení školky s firmou, kdy děti mají možnost navštívit provoz a mohou si tak lépe představit kde jejich rodiče pracují a co se v podniku vyrábí. Rovněž velmi podporujeme rozvoj technických dovedností dětí“, sdělila HR specialistka firmy Linet Petra Michálková, která v závěru dodala že, „proces založení firemní školky byl sice velmi náročný, ale i s vědomím, co to vše obnáší, bychom do toho šli stoprocentně znovu.“ Přenos zkušeností těchto firem doplnila praktická ukázka Baby Clubu, který ve svém sídle provozuje firma Hennlich. Teoretické informace k založení dětské skupiny podaly zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Správné rozhodnutí kam po základní škole může přinést jisté uplatnění na trhu práce

V polovině února se uskutečnil další ze série workshopů pro výchovné a karierní poradce základních škol, tentokrát na hostitelské SPŠ Stavební a SOŠ Stavební a Technické v Ústí nad Labem. Workshopu se zúčastnilo na dvě desítky poradců. Akci opět uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR s agenturou CzechInvest.

Jsou to právě výchovní a kariérní poradci základních škol, kteří jsou s dětmi v denním kontaktu, znají jejich schopnosti a dovednosti a mohou jim tak efektivně pomoci při volbě střední školy s ohledem na uplatnění v budoucím povolání.

Cílem těchto setkání je tudíž informovat o možnostech odborného vzdělávání včetně spolupráce firem a škol na všech úrovní. Své programy tentokrát představili zástupci velkých firem z regionu, Lovochemie a Správy železničních dopravních cest. Aktuální situaci na trhu práce v regionu zhodnotili představitelé krajské pobočky úřadu práce. Nedílnou součástí byla také diskuze o dopadech čtvrté průmyslové revoluce na profesní přípravu žáků.

A protože o vývoji nelze pouze hovořit a není nad to, vidět vše na vlastí oči, výchovní a kariérní poradci na závěr navštívili místní výrobní společnost Materialise, která mj. se svým 3D tiskem jistě nezaostává za trendem jménem Průmysl 4.0.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět