Novinky v pracovním právu a informace o trhu práce

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Plzeňský kraj za první měsíce letošního roku.

Regionální zastoupení v Plzeňském kraji uspořádalo v prvním čtvrtletí roku 2017 například diskusní fórum na téma novinek v pracovně právní legislativě či tzv. „Poradní sbor oblastního inspektorátu práce“, jenž slouží k předávání informací ohledně trhu práce a zaměstnanosti. Na těchto akcích se účastníci mohli dozvědět informace k novinkám z pracovně právní oblasti a dotazovat se na konkrétní záležitosti z praxe.

Diskusní fórum na téma Novinky v pracovně právní legislativě

V polovině února 2017 se v Plzni konal seminář projektu NORD na téma Novinky v pracovněprávní legislativě, který moderovala paní JUDr. Jitka Hlaváčková, zástupkyně ředitelky sekce zaměstnavatelské pro trh práce a legislativu Svazu průmyslu a dopravy ČR, držitelka ocenění Podnikový právník v kategorii pracovní právo.

Cílem diskusního fóra bylo seznámit účastníky s novinkami v pracovněprávní legislativě a diskutovat jejich dopady na podnikovou praxi. Na programu byla novela zákoníku práce, která je v legislativním procesu a dle úmyslu předkladatele by měla odstranit hlavní problémy, se kterými se potýká praxe.

V druhé části byly představeny základní novinky, které by měla kromě jiného obsahovat projednávaná novela zákona č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách a připravované novelizace zákona o zaměstnanosti.   Tohoto semináře se účastnilo 15 zástupců firem v Plzeňském kraji. Na základě hodnotících dotazníků i na základě osobních rozhovorů s účastníky, byl seminář z jejich pohledu velmi přínosný.

Poradní sbor oblastního inspektorátu práce

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce (OIP) pro Plzeňský a Karlovarský kraj a ČMKOS uspořádali počátkem března akci s názvem Poradní sbor oblastního inspektorátu práce. Tento poradní sbor slouží k předávání informací o aktuálním dění v oblastech působení OIP, ohledně trhu práce a zaměstnanosti, legislativy, účastníci se mohli dotazovat na konkrétní příklady z jejich praxe.

Diskusní klub Plzeňského kraje

Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou a JCI West Bohemia, z.s. uspořádal v dubnu akci Diskusní klub Plzeňského kraje zaměřený na problematiku technického vzdělávání. Akce byla určena zejména pro manažery a personalisty ze středních a velkých firem, zástupce investorů.

Program byl zaměřen na dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických profesích na trhu práce, malý zájem žáků o technické obory, nedostatečné propojení teoretické výuky na základních, středních i vysokých školách s podnikovou praxí.

Přizvaní hostě odpovídali napříkladna otázky: Jak tyto problémy řeší stát, jaké aktivity na podporu technického vzdělávání nabízí Plzeňský kraj z pozice zřizovatele středních škol a jak problematiku vnímá město Plzeň? Jaké aktivity na zlepšení situace vyvíjí samotní podnikatelé? Na ně odpovídali JUDr. Jaroslava Havlíčková, MBA - vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje, Ing. Miloš Rathouský - zástupce ředitelky pro oblast vzdělávání a kohezní politiku SP ČR, doc. Ing. Milan Edl, Ph.D. - děkan Fakulty strojní ZČU Plzeň, Mgr. Václava Váchalová - manažerka společnosti Gerresheimer Horšovský Týn spol. s r.o. či Ing. Anna Čudáková a  Bc. Veronika Cholinská - manažerky projektu SmartEdu města Plzně.

Diskusní fórum na téma Exekuce

Rovněž dubnové diskusní fórum na téma exekuce bylo zaměřené na rady zaměstnavatelům, jak postupovat v případě zaměstnání osob s exekucemi. Fórum bylo určeno především pro zaměstnavatele, kteří agendu spojenou s exekucemi řeší, zejména pro vedoucí pracovníky řízení lidských zdrojů, personalisty či mzdové účetní. V budově Integrované střední škola živnostenské pořádal Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

Diskusní fórum na téma Zaměstnávání cizinců

Diskusní fórum k řešení zaměstnávání cizinců v ČR je plánováno regionálním zastoupením Svazu průmyslu a dopravy České republiky na první polovinu června do Plzně. Budete informování o novelách zákonných norem upravujících zaměstnávání cizinců. Fórum je určeno pro zaměstnavatele, kteří agendu zaměstnávání cizinců řeší nebo se ji chystají rozvíjet. Vítána je účast firem, kteří již mají se zaměstnáváním cizinců zkušenosti a jsou ochotni se o své poznatky a postřehy podělit. Určeno zejména pro vedoucí pracovníky řízení lidských zdrojů. Předpokládaný termín 13.6.2017.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět