Soutěžní studentská přehlídka i spolupráce s thajským královstvím

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Plzeňském kraji v prvních měsících tohoto roku.

Technická olympiáda Plzeňského kraje se v prostorách Západočeské univerzity konala na začátku února. Jedná se o soutěžní přehlídku pod zášitou SP ČR, orientovanou na práce didaktického, multimediálního nebo odborného technického zaměření. Rovněž v únoru proběhlo jednání hejtmana Josefa Bernarda s velvyslancem Thajského království, na němž se debatovalo o možnostech spolupráce při rozvoji infrastruktury, průmyslu i vzdělávání.

Technická olympiáda Plzeňského kraje

Již 4. ročník soutěže Technická olympiáda Plzeňského kraje se uskutečnil 9. února 2017 v Plzni v prostorách Západočeské univerzity. Jedná se o kolektivní soutěž, soutěžící týmy jsou tvořeny minimálně dvěma žáky, které vede pedagog z dané střední školy. Za úkol mají řešit technické problémy určených tematických okruhů, které jsou vypisovány Západočeskou univerzitou. Své výsledky pak soutěžní týmy prezentují před odbornou porotou. Letošního ročníku se účastnilo 77 žáků z 10 středních škol. Odborné porotě tak bylo odprezentovalo 32 soutěžních prací. Jednotlivé týmy představily originální nápady, a i úroveň technického provedení byla velmi vysoká. Jako motivací žáků pro další studium na Západočeské univerzitě, tato univerzita letos nově přislíbila účastníkům soutěže jednorázové stipendium ve výši 10 tisíc korun tomu, kdo nastoupí studium na ZČU. Více...

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard jednal s thajským velvyslancem

V úterý 28. února 2017 zavítal na zdvořilostní návštěvu do Plzeňského kraje velvyslanec Thajského království. Na krajském úřadě v Plzni se setkal s hejtmanem Josefem Bernardem, se kterým hovořil o možnostech spolupráce mezi firmami v kraji a Thajskem. Hlavním tématem byl průmysl, kterým je Plzeňský kraj proslulý, dále také o možnostech, které by místním firmám mohlo nabídnout Thajsko a další asijské země. Česká republika a Thajsko dlouhodobě obchodují, v Thajsku jsou podle velvyslance známé české značky jako například Škoda auto nebo Baťa. Dle jeho vyjádření má Thajsko zájem spolupráci rozšiřovat, jelikož připravuje investice jako do infrastruktury, vzdělání, zdravotnictví, automobilového průmyslu apod. Na závěr setkání bylo dohodnuto, že hejtmanství připraví společné setkání zástupců českých firem z regionu spolu s pěti velvyslanci asijských zemí. Více..

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět