Soutěže pro děti a další podpora technickému vzdělávání

Zajímavé dění pro podnikatele v Olomouckém kraji v období posledních měsíců.

Příklady dobré praxe táhnou, a proto regionální zastoupení SP ČR informuje o zajímavých počinech partnerů na poli technického vzdělávání žáků a studentů základních, středních i vysokých škol v rámci Olomouckého kraje.

Jak přitáhnout děti z Olomouckého kraje k technickému vzdělávání?

Stovky dětí slyší v poslední době na soutěže a příměstské tábory pro kutily. Například tříčlenný tým školáků z olomoucké ZŠ Zeyerova uspěl loni v soutěži Hra s elektromotory, v níž vymyslel deskovou hru na téma elektromotorů. Během dalšího půl roku – už ve spolupráci s profesionály – zdokonalili školáci design a začali s výrobou „na koleni“. Zatím vyrobili prvních dvacet kusů hry, ale už mají první zájemce o koupi. Svůj projekt prezentovali na konferenci Inovace vzdělávání v Olomouckém kraji, kterou dne 14. února 2017 pořádalo v Olomouci sdružení OK4Inovace ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého, Olomouckým krajem a statutárním městem Olomouc.

 Právě v tomto ohledu se konference Inovace vzdělávání v Olomouckém kraji vymyká. Děti i učitelé zde představili konkrétní aktivity, které se už osvědčily – kromě zmíněné soutěže Hra s elektromotory to byly například příměstské tábory zaměřené na polytechnickou výchovu. Předloni sdružení OK4Inovace iniciovalo a finančně podpořilo jen jeden, loni už jich bylo 19 pro 444 dětí z Olomouckého kraje. Letos bude úspěšný projekt pokračovat a například ředitelka zábřežské ZŠ a DDM Krasohled Mgr. Markéta Bartášková uvedla, že chystají řezbářský tábor už na jarní prázdniny.

Na konferenci se také pedagogové ze základních a středních škol i z domů dětí a mládeže dozvěděli nejnovější novinky z oboru. „Ministerstvo školství hodlá oddělit funkce výchovného a kariérního poradce. Díky tomu budou mít učitelé-poradci více času na práci s dětmi,“ oznámila doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D., z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. „Schválili jsme Krajský akční plán vzdělávání v Olomouckém kraji, který mimo jiné umožní podávání žádostí o dotace,“ uvedl zase náměstek hejtmana Ladislav Hynek.  Více...

2. ročník regionálního kola soutěže „Robotický den s průmyslovkou“ aneb Škola hrou

Jak přiblížit svět techniky dívkám a chlapcům ze základních škol? Jak jim umožnit, aby propojili techniku s informačními technologiemi? Realizací myšlenky Jana Amose Komenského, propojit výuku s hrou. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Šumperk společně se Základní školou Postřelmov uspořádala ve středu 8. února 2017 již druhý ročník regionálního kola soutěže ve stavbě a ovládání robotů vystavěných ze stavebnice LEGO Mindstorms, což je řada robotických stavebnic, jejichž základ tvoří programovatelné senzorové bloky kombinované s elektrickými motory a senzory s klasickými lego kostkami a díly z řady LEGO Technic. Soutěže se zúčastnilo 19 týmů tvořených 38 žáky základních škol z celého Šumperska. Jednotlivé soutěžní týmy měly za úkol postavit a oživit svého robota a naprogramovat ho tak, aby v co nejkratším čase projel nástrahy bludiště. Odborná porota dále hodnotila estetickou stránku každého robota a za „design“ udílela týmům další body. Žáci i jejich roboti se snažili a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Soutěž vyhrál tým 6. ZŠ Šumperk, Šumavská 21 (M. Falhar, J. Smutný), na druhém místě skončil tým ZŠ Ruda nad Moravou (J. Janků, V. Vinkler) a třetí místo vybojoval tým 5. ZŠ Šumperk, Vrchlického 22 (P. Bischof, V. Vyskočil). Na soutěžní klání robotů dohlíželi čestní hosté: náměstek hejtmana Olomouckého kraje odpovědný za školství pan Ladislav Hynek, starosta Obecního úřadu v Postřelmově pan Jaroslav Nimrichtr, místostarosta Městského úřadu v Šumperku Mgr. Tomáš Spurný a další hosté z oblasti školství i regionální podnikatelské sféry. Obrovské zaujetí všech členů soutěžních týmů je dokladem toho, že o technické vzdělávání v našem kraji je zájem a že získává nejenom oblibu mezi žáky základních škol, ale i podporu krajských institucí a významných regionálních zaměstnavatelů. Více... 

Pedagogická fakulta přináší nástroje pro inovaci školních vzdělávacích programů

Pedagogická fakulta dlouhodobě hledá možnosti, jak obohatit stávající školní vzdělávací programy pro základní vzdělávání o prvky kreativity, podnikavosti či schopnosti pracovat v týmu. Uspořádala proto mezinárodní konferenci na téma: Formování charakteru/Shaping Characters a během uplynulého týdne hostila 40 středoškoláků a 30 pracovníků místních samospráv a zástupců škol z ČR, Velké Británie, Švédska a Lotyšska.

Středoškoláci přijeli do Olomouce v rámci programu Erasmus+, a stali se tak součástí projektu Shaping Characters, jehož hlavním cílem je posílit charakterové vlastnosti, na které v současném nastavení školních vzdělávacích programů není dostatečný prostor. Pedagogická fakulta UP spolupracuje na projektu společně se Statutárním městem Olomouc, Masarykovou základní a mateřskou školou ve Velké Bystřici a sdružením OK4Inovace.

„Během konference pak zástupci českých i zahraničních škol a také mládežnických organizací debatovali o tom, jak se k formování charakteru a k inovativním metodám jeho rozvíjení přistupuje a jak je aplikují ve svých zemích,“ doplnila Hana Marešová, podle níž je principem celého projektu zaměřeného na formování charakteru zejména vzájemné sdílení dobré praxe. Konferenci zahájila prorektorka UP Ivana Oborná společně s proděkanem pedagogické fakulty Vojtěchem Regecem a náměstek primátora Statutárního města Olomouce Ladislav Šnevajs. Zúčastnili se jí i zaměstnavatelé, kteří hovořili o roli spolupráce zaměstnavatelů a škol a zástupci mládežnických organizací.  Více...

Kybernetická revoluce: Průmysl 4.0 v praxi

Cílem projektu bylo ukázat, jak se připravit na zostřující boj s konkurenty, kteří již naplno využívají ve svém podnikání prvky kybernetiky, robotiky, internetu věcí a mnohé dalších nadčasových novinek. Účastníci dubnové akce ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého v Olomouci dozvěděli zajímavé informace o tom, co je Průmysl 4.0 a jaké prvky jsou pro něj charakteristické. Učili se také, jak při aplikaci moderních principů a postupů může firma významně ušetřit na svých nákladech, dosáhnout významného posílení své konkurenceschopnosti. Pořádala organizace CzechInno z.s.p.o.

Moravské dopravní fórum

Klíčovou úlohou infrastruktury v rozvoji regionu Střední Moravy a způsoby, jak rychleji řešit složitý a zdlouhavý proces dostavby např. D1, zahájení D49 či D5505, urychlení přípravy D5501 a D5502, nebo modernizací a elektrizací železničních spojení Otrokovice-Zlín-Vizovice – tím vším se zabývalo Moravské dopravní fórum konané v Olomouci 10. dubna. Cílem setkání bylo hledání východisek umožňujících naplňování rozvojových cílů v oblasto dopravy v období 2014–2020. Pořádalo Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě

Diskusní fórum na téma Registr smluv

V měsíci dubnu si regionální zastoupení SP ČR připravilo pro zástupce firem i institucí další ze série diskusních fór, tentokrát k tématu registr smluv.  Cílem diskusního fóra bylo vytvořit praktický návod k povinnosti zveřejňovat smlouvy podle zákona o registru smluv a rozebrat sporné právní a technické otázky. Mezi diskusní okruhy patřily povinné subjekty, uveřejňované informace, neuveřejňované informace a uveřejňování smluv. Pořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR v budově Střední školy polytechnické v Olomouci.

Posilování autonomie českých poboček nadnárodních firem

Sdružení OK4Inovace pořádalo dubnové setkání vrcholných představitelů firem zejména z Olomouckého kraje, které jsou pobočkami nadnárodních společností – a to za účelem vzájemné výměny zkušeností.   Cílem tohoto setkání bylo, aby si manažeři daných firem vyměnili své zkušenosti s budováním důvěry v zahraničních mateřských společnostech. Zvýšení důvěry zahraničních vlastníků by mělo vést k tomu, aby mateřské firmy svěřily českým pobočkám více pravomocí, poskytly jim mandát a finanční prostředky k vývojovým a inovačním aktivitám nebo umožnily zavést a zainvestovat v českých pobočkách výrobní programy s vyšší přidanou hodnotou.

Rychloseznamka4inovace – Elektrotechnika, elektronika, přístroje

Rychloseznamkapro inovace se uskutečnila v režii OK4Inovace dne 25. dubna 2017 v kongresovém sále Krajského úřadu Olomouckého kraje v Olomouci. Tentokrát se téma týkalo navázání výzkumné spolupráce mezi firmami a vědci orientovanými na oborové oblasti elektrotechnika, elektronika, přístroje. Přítomni byli zástupci univerzit a výzkumných organizací, ale také firem se zájmem o spolupráci. Za každou organizaci prezentoval jeden zástupce nabídku či poptávku na výzkumnou a inovační spolupráci.

Konference Inovace prakticky

V květnu proběhl v Přerově 3. ročník konference zaměřené na zavádění a zlepšování inovačních procesů firem. Akce zahrnovala přednášky velmi zkušených odborníků na inovace, prezentace zkušeností představitelů firem úspěšných v inovacích a tematické workshopy vedené odbornými mentory k diskutování konkrétních inovačních problémů a záměrů zúčastněných firem. Pořádalo sdružení OK4Inovace.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět