Olympiáda techniky a Business Symposium

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Plzeňském kraji v posledních měsících.

Business Symposium Plzeňského kraje a provincie Zhejiang, Olympiáda techniky Plzeň či vyhlášení výsledků soutěže Řemeslo má zlaté dno – to jsou některé ze zajímavostí, jež naleznete v našem informačním přehledu o dění v kraji.

Řemeslo má zlaté dno

Ve středu 24.5.2017 se v Plzni konalo vyhlášení výsledků 8.ročníku soutěže Řemeslo má zlaté dno. Jedná se o soutěž určenou pro žáky základních a středních škol. Tato tradiční rukodělná soutěž má za hlavní cíl popularizovat řemeslné obory mezi žáky základních a středních škol a motivovat je k jejich studiu.

Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 36 základních a 18 středních škol. Účastníci soutěže soupeřili ve třech kategoriích, a to kategorie 1.-5. třída základní školy, 6.-9. třída základní školy a 1.-2.ročník středních škol. Do soutěže mohli žáci zasílat jakékoli vlastnoručně vytvořené výrobky, které vyrobili bez pomoci dospělých. Porota vybírala z 81 výrobků a vítěznými se staly: strom života, kytara a sada misek. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhlo v plzeňské Techmanii Science Center, kterého se zúčastnil i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová.

Business Symposium Plzeňského kraje a provincie Zhejiang

V úterý 16. května 2017 proběhlo na Krajském úřadu v Plzni Business Symposium Plzeňského kraje a provincie Zhejiang. Symposium zahájil náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner, zástupce generálního ředitele Odboru obchodu provincie Zhejiang Zhang Qianjiang a předseda Asociace hospodářských komor Jihozápad Miloslav Zeman.

Hlavními body symposia bylo představení projektu česko-čínského industriálního parku ředitelem správního výboru Ekonomické rozvojové zóny Cixi Mao Mengjun a seznámení s investičním prostředím Plzeňského kraje, které provedl ředitel regionální kanceláře CzechInvestu Milan Kavka. Poté následoval slavnostní podpis smlouvy a B2B setkání podnikatelů.

Olympiáda techniky Plzeň

Ke konci května 2017 se v Plzni odehrál 11. ročník Olympiády techniky Plzeň. Soutěžní přehlídka se konala pod záštitou Západočeské univerzity v Plzni, Magistrátu města Plzně, společnosti Czech Didac a Svazu průmyslu a dopravy.

Akci pořádala Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni v úterý 23.5.2017. Olympiády techniky se zúčastnilo téměř 50 studentů z devíti univerzit pěti států. Cílem akce bylo umožnit výměnu zkušeností mezi studenty učitelských oborů zaměřených na techniku, upozornit na nutnost kvalitního technického vzdělávání a na aktuální trendy ve výuce technických předmětů.

Mezi prezentujícími byl například projekt představující zážitkovým způsobem středověké technické dovednosti, výzkum v oblasti sociálních sítí či projekt inovativních enviromentálních proměn námořního mola. Silné zastoupení mají tradičně české univerzity, a to například zástupci brněnské Masarykovy univerzity přijeli do Plzně s velkým modelovým kolejištěm i s regulací a systémem pro řízení vlaků či studenti z Technické univerzity v Českých Budějovicích přijeli s projektem v podobě reálné závodní buginy plné nových řešení. Nejvíce prezentujících bylo z domovské Západočeské univerzity v Plzni. Ti předvedli projekty výzkumného i praktického charakteru, jednalo se mimo jiné o model plně funkční nákladní lodi ovládané mobilním telefonem na 50 metrů či model aerodynamického tunelu, který je schopen měřit jak rychlost větru, tak i sílu, kterou je těleso z tunelu vytlačováno.

Soutěž vyhrál v sekci odborných didaktických a multimediálních prací student z Řecka s prací o využití cloud computingu ve vzdělávání. V podsekci bylo druhé první místo uděleno zmiňovanému projektu středověkých technických dovedností slovenských studentů z Banské Bystrice. Skvělá druhá místa obsadily studentky z Plzně a to s prací o hodnocení výrobků žáků a s projektem „Děti pomáhají dětem“. Třetí místo obsadil student ze slovenské Nitry s inovativním internetovým rádiem a jeho kolega s multimediální podporou vzdělávání.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět