Vědecký festival, soutěž i seminář o sociálním podnikání

To nejzajímavější pro podnikatele z dění ve Zlínském kraji v posledních měsících.

Příklady dobré praxe táhnou, a proto regionální zastoupení SP ČR informuje o zajímavých počinech sociálních partnerů na poli technického vzdělávání žáků a studentů základních, středních i vysokých škol ve Zlínském kraji. Tentokráte to byly například vědecký festival v Otrokovicích, soutěž Řemeslo má zlaté dno nebo seminář věnovaný sociálnímu podnikání.

Čtyřicítka studentů a učitelů ze zahraničí se zúčastnila vědeckého festivalu v Otrokovicích

Střední průmyslová škola Otrokovice hostila v týdnu od 8. do 14. května mezinárodní setkání učitelů a studentů z celkem pěti evropských zemí (Turecko, Itálie, Španělsko, Maďarsko, Česká republika). Setkání bylo součástí projektu Let the science discover us (Erasmus+), jehož cílem je rozvoj otevřeného a inovativního vzdělávání v Evropě, využívání moderních postupů a metod ve školách a zvýšení úrovně povědomí v oblasti přírodních věd u žáků a jejich rodičů.

„Jsem hrdý nejen na naše učitele, ale především na naše studenty, kteří se dokázali plnohodnotně věnovat zahraničním kolegům z partnerských škol, a to nejen po odborné stránce, ale i po stránce jazykové. Dokládá to rostoucí úroveň naší školy v přípravě pro život ve společné Evropě. Jsem rád, že první ročník této vědekotechnické konference podporuje i Zlínský kraj, konkrétně formou záštity radního Petra Gazdíka,“ uvedl Libor Basel, ředitel Střední průmyslové školy Otrokovice.

V budově otrokovického Experimentaria se minulý týden konal rozsáhlý festival na podporu vědy a techniky. Programu se aktivně účastnili jak studenti, tak učitelé všech zapojených škol. Mladí lidé připravili a předvedli vědecké pokusy pro své vrstevníky, zúčastnili se přednášky odborníků z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a popularizátora vědy Michaela Londesborougha, v závěru představili své domovské školy, regiony, zážitky, dojmy a pocity, které si odnášejí z celého týdne. Součástí akce byl bohatý doprovodný program související s tématem projektu - plavba lodí, návštěva vyhlášené zlínské ZOO, exkurze ve 21. budově ve Zlíně, Muzeu Jihovýchodní Moravy ve Zlíně, návštěva Národního technického muzea v Praze a další. Více...

Řemeslo má zlaté dno

V květnu proběhl na Středním odborném učilišti v Uherském Brodě  již  5. ročník  propagačně zábavné hry Řemeslo má zlaté dno. Akce je určena žákům základních škol, kteří se budou v příštím roce rozhodovat o dalším studiu. Cílem je ukázat jim, která řemesla na naší škole mohou studovat a umožnit jim vyzkoušet si některé činnosti v praxi. Letošního ročníku se zúčastnilo 184 dětí z 10 základních škol z Uherského Brodu a okolí. Na 10 stanovištích je čekalo deset úkolů, které pro ně připravili žáci jednotlivých učebních oborů se svými mistry. A tak si děti vyzkoušely zdobení perníčků u pekařů, výrobu jednoduché píšťalky u klempířů, osázení misky rostlinkami skalniček u zahradníků, výrobu ptačího krmítka u tesařů a další zajímavé úkoly. Více...

Krajský úřad uspořádal seminář věnovaný sociálnímu podnikání

Seminář nazvaný „Sociálním podnikáním k lokálnímu rozvoji“ uspořádal Krajský úřad Zlínského kraje společně s agenturou CzechInvest s cílem předat důležité informace a aktuality zástupcům sociálních podniků i těm, kdo o založení takového podniku teprve uvažují. Akce se osobně zúčastnila také krajská radní pro sociální záležitosti, neziskový sektor a rodinnou politiku Michaela Blahová.

„Téma sociálního podnikání je stále pro řadu lidí těžko uchopitelné, neboť přesně nevědí, co si pod tímto pojmem představit. Sociální podnikání totiž neznamená pouze zaměstnávání zdravotně či jinak znevýhodněných spoluobčanů, ale má přesah i do dalších oblastí lidské činnosti, například do té environmentální. Proto jsem velmi ráda, že jsme tento seminář uspořádali a věřím, že bude užitečně stráveným časem pro všechny přítomné,“ uvedla Michaela Blahová.

Co se tedy sociálním podnikáním konkrétně rozumí? Stručně řečeno: jsou to podnikatelské aktivity prospívající společnosti či životnímu prostředí. Sociální podnikání hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním. Zisk je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku. Pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu.

V úvodu semináře pohovořil ředitel Regionální kanceláře Agentury CzechInvest pro Zlínský kraj Lukáš Trčka o aktuálním socioekonomickém rozvoji Zlínského kraje, poté byli účastníci ze strany Milady Pelajové a Zdeňka Okáče z Ministerstva práce a sociálních věcí seznámeni s metodikou pro žadatele a příjemce finanční podpory v rámci Operačního programu Zaměstnanost a také s tím, jaké bývají nejčastější chyby žadatelů a jak se těchto chyb vyvarovat.

Se svým příspěvkem vystoupila také poradkyně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maussen, která přítomné seznámila s principy participativního podnikání (podniky vlastněné a řízené zaměstnanci), jako jednoho z vhodných způsobů sociálního podnikání.Jako konkrétní příklad fungování sociálního podniku byla na semináři představena činnost firmy Pragulic, které udělala z bezdomovců placené průvodce Prahou. V současnosti zaměstnává devět z nich. Kromě platu jim poskytuje také klasické zaměstnanecké benefity – služební mobily, jazykové kurzy, dokonce i teambuilding. Z lidí na okraji společnosti se tak podařilo udělat sebevědomé a užitečné bytosti.
Na závěr představila ředitelka spolku TESSEA ČR Šárka Dořičáková aktivity této nestátní neziskové organizace, jejímž posláním je přispívat k rozvoji sociálního podnikání v České republice, s vazbou na činnost v regionech. Spolek zastřešuje sociální podniky z celé republiky, propojuje je, podporuje jejich zájmy a prezentuje je navenek. Současně jim a všem dalším zájemcům o téma podává aktuální informace o sociálním podnikání nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Více...

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět