Podnikavá hlava, transfer technologií a inovace

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Olomouckém kraji v posledních měsících.

Květen a červen tohoto roku se v Olomouckém kraji nesl ve znamení zajímavých konferencí a setkání zaměřujících se na inovace v průmyslu.

Již potřetí se konala konference, která firmám pomáhá inovovat

V Přerově se dne 17. května 2017 konal již 3. ročník Konference INOVACE PRAKTICKY.  Jde o úspěšnou akci pořádanou sdružením OK4Inovace s cílem podpory snadnějšího zavádění a zlepšování inovačních procesů firem. A to díky praktickým informacím a zkušenostem, předávaným špičkovými odborníky na inovace manažerům zúčastněných firem.
 
V prostorách Vysoké školy logistiky (VŠLG), v nichž byla konference sdružením OK4Inovace pořádána, se sešlo na osm desítek lidí, zejména manažerů a odborníků zastupujících firmy s inovačním potenciálem z Olomouckého kraje, ale i z dalších regionů. Program zahrnoval přednášky od známých odborníků na různé oblasti inovačních procesů, dále krátké prezentace představitelů malých a středních firem, které již v inovacích dosáhly konkrétních úspěchů, nakonec workshopy zaměřené na diskutování aktuálních inovačních problémů firem účastníků.
 
Akce byla pořádána pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje, jehož zde zastoupil a účastníky úvodním slovem přivítal náměstek hejtmana za regionální rozvoj, Pavel Šoltys.
 
Mezi přednášejícími byli odborníci s bohatou praxí v realizaci inovací jako například Pavel Juříček, majitel společnosti BRANO GROUP; inovační konzultant středoevropské úrovně Ján Košturiak, který pomáhá významným firmám včetně automobilek a jenž společně s německým institutem Fraunhofer založil společnost IPA Slovakia; dále kouč, expert JIC a dříve specialista v Hartmann–Rico Petr Hložánek nebo odborník na marketing inovací a design služeb Petr Šídlo z Direct People.
 
Mezi dalšími přednášejícími byli například Martin Tvarůžek, specialista na průmyslový design, který jako jediný Čech zvítězil dokonce dvakrát v prestižní světové soutěži RedDot Design: Product Design – vždy ve strojírenské kategorii. Dále Tomáš Novotný, náměstek ministra na MPO, jenž účastníky seznámil s možnostmi dotačního financování inovací, rektor VŠLG Ivan Hlavoň s přednáškou o logistických procesech nebo Petr Kubečka z VTP Univerzity Palackého v Olomouci, který firmy informoval o výhodách a praktických možnostech spolupráce firem s univerzitami.
 
Před budovou VŠLG měli účastníci konference možnost si fyzicky prohlédnout zaparkovaný „létající automobil“ – tedy nově vyvinutý vírník GyroMotion, s technickými úpravami a homologací umožňujícími kromě letu také pohyb po silnicích. Prezentoval jej jeho tvůrce a majitel firmy Nirvana Systems, Pavel Březina. Ten se pochlubil tím, že právě na loňské konferenci konzultoval s jedním z přednášejících, předsedou Úřadu průmyslového vlastnictví Josefem Kratochvílem, možnosti patentování tehdy vyvíjeného stroje. A o rok později je již v provozu.
 
Své zkušenosti s realizací inovačního produktu včetně zvládání různých úskalí účastníkům popsali představitelé několika menších firem. Kromě již zmiňovaného Pavla Březiny z firmy Nirvana Systems to byli Ing. Petr Gross, majitel stejnojmenné firmy, která vyvinula a patentovala si převratné automatické sněžné řetězy na automobily, dále Zdeněk Svoboda z firmy POPP vyrábějící inovativní zastřešení bazénů nebo Radka Martínková, jíž se podařilo s její firmou Bamboolik vyvíjející a prodávající moderní látkové pleny přesvědčit zákazníky ke změně nákupního chování.
 
Konference byla cílena především na manažery, kteří rozhodují o strategii firmy nebo jsou klíčoví pro realizaci vybraných inovačních procesů ve firmě. Typicky tedy pro osoby v pozicích, jako např. majitel, ředitel, technický ředitel, výrobní ředitel, vedoucí vývoje nebo vedoucí marketingu.
 
Partnery akce byly Olomoucký kraj, Vysoká škola logistiky, Jihomoravské inovační centrum (JIC) a VTP Univerzity Palackého v Olomouci. Mediálním partnerem bylo vydavatelství nejčtenějšího českého strojírenského časopisu MM Průmyslové spektrum. Více...

Konstruktéři se seznámili se světovou metodou usnadňující vývoj

V Olomouci se dne 24. května 2017 sešla třicítka konstruktérů, technických ředitelů a dalších odborných pracovníků a manažerů firem z Olomouckého regionu, které se zabývají vývojem nových nebo zlepšováním stávajících výrobků.  Sdružení OK4Inovace zde pořádalo seminář nazvaný: Workshop TRIZ – metodika systémového a tvůrčího řešení inovačních problémů pro usnadnění technického vývoje. Seminář účastníkům přiblížil metodu TRIZ, která vznikla analýzou 200 tisíc patentů.
 
Metoda umožňuje díky systematickému přístupu k analýze inovačních problémů a pomocí metodického postupu s využitím seznamu čtyřiceti prokázaných principů tvorby inovací zrychlit proces technického vývoje a nalézt neotřelá a skutečně inovativní řešení. Anebo efektivněji a rychleji vyřešit technické a uživatelské problémy ve výrobcích. Proto ji využívají nejen menší inovativní firmy, ale i světově významné společnosti jako Boeing, General Electric, Rolls-Royce, Intel, NASA, Johnson & Johnson, IBM, Siemens nebo Procter and Gamble.
 
Seminář vedl doc. Bohuslav Bušov – dlouholetý lektor a garant metodiky TRIZ pro Českou republiku a Slovensko. Přednášel zde ovšem i Nikolai Spakovsky – světový odborník na metodu TRIZ, který s jejím praktickým nasazením pomáhal například v Koreji ve společnosti Samsung.
 
Účastníky semináře překvapila propracovanost celé metodiky a její praktická využitelnost, což přednášející znázornili na mnoha příkladech z praxe. Pochopit a naučit se metodu není úplně jednoduché, ale firmy, které do osvojení metody TRIZ investují čas a úsilí, jsou následně ve svých inovačních aktivitách daleko efektivnější. S vynaložením nižších finančních a časových nákladů tak dosáhnou mnohem výraznějších výsledků. Což se projeví na kvalitě produktů i větší spokojenosti zákazníků. Zejména pro společnosti působící v technologicky náročných oborech, které chtějí být dlouhodobě konkurenceschopné a ziskové je metoda důležitým a velmi užitečným nástrojem.
   
Nasazení a využívání metody TRIZ usnadňuje počítačová podpora v podobě znalostního (expertního) systému Goldfire Innovator. Jeho role při využití metody byla na semináři stručně popsána.
 
Sdružení OK4Inovace, které workshop uspořádalo, jej chce vzhledem k velmi pozitivním reakcím účastníků v dohledné době zopakovat. A zařadit jej tak na seznam svých dalších, opakovaně pořádaných úspěšných akcí a projektů, jejichž cílem je pomoci firmám s inovačním potenciálem působícím v Olomouckém kraji k rozvoji jejich inovačních aktivit a vyšší konkurenceschopnosti. Tyto akce jsou pro účastníky zdarma, neboť jsou hrazeny z dotačních prostředků projektu „Smart Akcelerátor Olomouckého kraje“, jehož odbornou realizaci zajišťuje OK4Inovace pro příjemce dotace – Olomoucký kraj. Více...

Podnikavou hlavu vyhrál autor cestovního filtru na vodu

Vítězem osmého ročníku soutěže Podnikavá hlava, kterou pořádá Vědeckotechnický park Univerzity Palackého, se stal Radek Oborný. Porotu zaujal cestovním filtrem na vodu, který se dá připojit ke kohoutku nebo na sprchu. Titul Podnikatel v sukni získala Jana Kajzarová s přírodní kosmetikou pro zvířata. Ocenění v kategorii Zdraví-Pohyb-Sport si převzal Karel Mikota za aplikaci pro trenéry.

Na druhém místě se v soutěži Podnikavá hlava umístil tým Jiřího Ďuriše, s nápadem ručně vyráběné české rakve v nadčasovém designu. Na třetím místě skončila Jana Vaňková s aplikací, která pomůže nutričním terapeutům, sportovním dietologům a zdravotníkům v péči o své klienty. „Podnikatelské plány finalistů byly na vysoké úrovni jak po stránce obsahové, tak i grafické. Během finále 25. května se nám prezentovali mladí budoucí podnikatelé, kteří mají odvahu, nebojí se zkusit nové věci, realizovat své nápady. Měli jsme to jako porota při výběru obtížné, projekty předčily naše očekávání a všechny finalisty za to musím pochválit,“ uvedl Jiří Herinek, ředitel VTP UP.

Celkem 80 tisíc korun do startu podnikání a potenciál získání investice, k tomu kancelář a konzultace s odborníky na rok zdarma – tyto ceny využije ve svém projektu Flo-Bro One vítěz Radek Oborný, 26 letý inženýr membránových technologií z Olomouce a jeho týmový kolega Robin Rijnbeek z Nizozemska. „Náš filtr Flo-Bro One se připojí ke kohoutku nebo sprše v hotelu, odstraní z vody nebezpečné mikroorganizmy i špínu a udělá ji tak bezpečnou, pitnou,“ popisuje svůj podnikatelský nápad Radek Oborný. „Účinnost filtru jsme ověřili minulý rok na cestách po jihovýchodní Asii. Během 180 dnů cesty jsme přefiltrovali 1000 litrů vody v sedmi zemích v různých podmínkách, tím ušetřili 5 tisíc korun a nejméně 1000 plastových lahví,“ dodává. Porotu projekt Oborného oslovil také tím, že kombinuje výhody filtrů pro domácí instalaci s flexibilitou cestovních a expedičních filtrů. Dá se komfortně použít k přípravě bezpečné pitné filtrované vody bez elektroniky, pumpování nebo sání ústy. V neposlední řadě projekt míří na celosvětový trh.

Celkem 10 tisíc korun využije nová Podnikatelka v sukni Jana Kajzarová, která zvítězila v kategorii Olomouckého kraje. „Oslovil nás její projekt kosmetiky pro zvířata. Jana Kajzarová chce na trh uvést produkty pro péči o koně na přírodní bázi a dle tradičních receptur. Dále chce vyvíjet nové receptury kosmetických přípravků i pro psy. Pevně věřím, že ji odměna pomůže do začátků a reálný byznys brzy rozjede,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys.

Soutěž Podnikavá hlava je určena budoucím, začínajícím i zkušeným podnikatelům. V minulosti jí prošlo více než 300 soutěžících. Do letošního ročníku soutěže se registrovalo 52 soutěžících, z toho 23 zaslalo své podnikatelské plány. Do finále se probojovalo 10 z nich. Tři vybraní finalisté budou mít 11. listopadu možnost prezentovat své nápady před stovkami účastníků olomoucké konference o podnikání UP Business Camp. Soutěž Podnikavá hlava probíhala pod záštitou Olomouckého kraje a za finanční podpory generálního partnera České spořitelny – poskytovatele služby Erste Corporate Banking. Podrobné informace o soutěži naleznete na webu www.podnikavahlava.cz. Více...

Studenti se pustili do řešení přerovských dopravních problémů

Na osmadvacátý středoevropský mezinárodní dopravní seminář se na počátku června sjela do Přerova padesátka studentů a jejich vedoucí z Prahy, Vídně, Budapešti a Orlova. Seminář se koná v rámci vzdělávacího programu „Město s dobrou adresou“ a pořádá ho Přerov ve spolupráci s Fakultou dopravní Českého vysokého učení technického. A jakými tématy se účastníci semináře zabývají? Pustili se do řešení optimalizace křižovatek ulic Kozlovská-Bayerova a Kozlovská-Šrobárova, a to s ohledem na vysoký pohyb chodců a cyklistů. Zabývali se návrhem nového vedení linek MHD s cílem podpořit rychlé spojení Předmostí a nádraží. Dalším úkolem bylo alternativní uspořádání ulice Čechova se zaměřením pro větší prostor pro chodce. Řešit měli i organizaci dopravy během výstavby velkých dopravních staveb v Přerově. Specializovali se i na plochy před evangelickým kostelem - přemýšleli, jak tam zlepšit parkování i kvalitu veřejného prostoru. A za úkol dostali i nové uspořádání prostoru přednádraží s důrazem na zlepšení přístupu cyklistů k cyklověži. Podle radního Horkého ale nejde jen o teoretické výstupy. Říká: „Ze zkušeností z jiných měst vím, že úlohy bývají zpracovány na takové úrovni, že jsou mnohé z nich následně realizovány.“ Připomněl i to, že je Přerov prvním městem na Moravě, které tento dopravní seminář hostí. Více...

Na UP se konala národní konference transferu technologií ČR

Na Univerzitě Palackého se na počátku června uskutečnila dvoudenní konference, která se zabývala transferem technologií. Hlavním leitmotivem jednání odborníků bylo téma Proof-of-Concept (PoC). Právě tyto projekty jsou pro akademiky aktuálně jedinečnou příležitostí, jak mohou vědecké výsledky dostat do praxe.
Pátou národní konferenci transferu technologií, kterou společně s UP pořádá spolek Transfera.cz, zahájil v prostorách přírodovědecké fakulty rektor Jaroslav Miller. Transfer technologií na vysokých školách považuje za jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí. „Jedná se o velmi širokou oblast s velkým potenciálem rozvoje. Patří do ní licence, patenty i smluvní výzkum, podpora start-upů a také Prof-of-Concepty. Právě tyto projekty podporuje Univerzita Palackého systematicky už čtyři roky. Každoročně tak řada projektů dostane šanci ukázat, nakolik jsou životaschopné,“ řekl rektor Jaroslav Miller.

Do nedávno vypsané výzvy se s žádostí o dotaci přihlásilo jedenáct řešitelů projektů a podle Petra Kubečky, vedoucího transferu technologií Vědeckotechnického parku UP, dorazily ze všech různých oborů. „Rektor vyhlašuje až tři výzvy ročně. Jedenácti projekty, které vzešly ze sedmé výzvy, se Rada pro komercializaci na UP bude zabývat 23. června,“ řekl Petr Kubečka. V úvodním jednání vystoupil i ředitel Vědeckotechnického parku UP (VTP UP) Jiří Herinek, který rekapituloval dosavadní činnost a postavení parku v rámci UP. Podle něj je Vědeckotechnický park strategickým univerzitním pracovištěm s jasnou vizí. I Jiří Herinek zdůraznil roli PoC projektů. „Právě Proof- of-Concepty jsou na univerzitách živou vodou pro transfer technologií,“ řekl.  Během dne se pak u řečnického pultu vystřídali i Eva Janouškovcová, předsedkyně spolku Transfera.cz, nebo Martin Švolba, ředitel Odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Ten účastníkům konference představil vládou schválený nový Program Proof-of-Concept. Jeho cílem je podpora PoC aktivit, které pomohou zajistit rozvoj transferu technologií a znalostí mezi výzkumnými organizacemi a podniky, jež výsledky výzkumu mohou uplatnit v praxi. Současný dotační systém prezentoval i Pavel Komárek z Technologické agentury ČR, která chce motivovat i zástupce humanitních a společenských oborů. „Kola spolupráce a financování se začínají točit a prostřednictvím nového programu ÉTA mohou obsáhnout i humanitní obory,“ řekl Pavel Komárek. Více...

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět